Ets a:  Inici » News  » Resum de les primeres sortides d’agost

Resum de les primeres sortides d’agost


Bon dia. Aquest mes d’agost és d’infart, em començat molt fort. El dia 7 d’agost va tenir lloc al Casal Cultural d’Alòs de Balaguer la conferència que duia per títol “Entrepussant per les mines de Catalunya “ va ser a càrrec den Josep Mª Mata Perelló, catedràtic de mineralogia per la UPC i membre de Terres del Marquesat i van assistir unes 40 persones del poble i de diferents llocs.El dia 8 d’agost vàrem anar a les Valls d’Aguilar, una ruta que va anar des de Noves de Segre fins a Taús, passant per la Guardia d’Ares on varem visitar la pedrera del Coll de Mu de l’època del Devonià de marbre de color vermellós i de la mà de Josep Mª Mata Perelló i amb la col·laboració d’en Josep Roqué  i Josep Fàbrega (que havia estat Batlle de la EMD d’aquesta zona) vam entendre molt bé la part geològica i l’estat actual en que es troba la pedrera que està clausurada i pendent d’actuacions futures. També amb jeeps vàrem visitar els Manairons on vam gaudir d’una explicació tècnica per part dels mateixos personatges de la pedrera i la llegenda a càrrec de Josep Fàbrega. En Ramon Bernaus, catedràtic d’història de l’art ens va explicar un dolmen que hi havia al camí del Manairons No m’estenc amb aquest tema ja que si busqueu a Internet hi ha molta informació dels Manairons, de fet el que nosaltres vam veure era com un riu de cudols gegantins que són una passada, vàrem dinar en  una masia molt maca on uns amics ens varen convidar. Desprès de dinar vam arribar fins a Taús i en Ramon Bernaus el nostre historiador ens va explicar l’ermita de Sant Martí que anys endarrere havia estat la parroquià d’aquest poble.

En arribar a la Guardia d’Ares un dels pobles mes alts de Catalunya (1600m ) en acomiadàrem d’en Josep Fàbrega donant-li les gracies per la seva dedicació en vers a tots nosaltres.

El dijous dia 9 un altra confèrencia aquesta vegada va tocar a Cubells seu de la nostra associació i on l’alcalde en Josep Regué va fer la presentació del nostre conferenciant i amic Josep Roqué (Doc en Ciències Químiques) i membre de la nostra associació  el tema era força interessant i es deia  (El canvi Climàtic es cert o no es cert ? ) la sala d’actes de l’ajuntament estava plena de gent i en acabar i va haver algunes preguntes d’aquest tema tant punyent i actual.El dissabte dia 11, vàrem fer el segon recorregut per pobles del riu Sió. Vàrem posar els vehicles amb marxa i no vàrem parar fins arribar a Tarroja de Segarra, visitant un dels safareig que està molt ben conservat i té aigua abundant. Ens van rebre l’alcaldessa de la localitat Imma Secanell i Lourdes Castellana (ex alcaldessa) només arribar vàrem esmorzar assentats a la paret que feia de banc i de seient en acabar ens varen obsequiar amb una degustació de coca de pa de la Garbiana una cooperativa que elabora pa, coca i diferents productes ecològics i que són de gran qualitat els venen a la botiga, nosaltres varem repartir magdalenes de poma del forn de Camarasa, mistela d’ Artesa de Segre, vi de Batea i cafè Roma de Balaguer tot productes de proximitat tal com ha de ser. De la mà d’aquestes noies tan simpàtiques vàrem treure el cap al riu Sió que passa per la vora d’una font de la vila, la Lourdes va comentar les cases més importants de Tarroja hi ha continuació vàrem visitar l’església que està dedicada a Sant Salvador i que és d’estil barroc la part afegida, ja que el campanar i part del edifici és romànic a l’interior els comentaris van ser a càrrec del nostre historiador i catedràtic d’història de l’art IES d’Agramunt en Ramon Bernaus. Ens acomiadàrem i vàrem pujar a l’ermita del poble dedicada a Sant Julià des d’on es veu una bona panoràmica del poble de Tarroja, Castell de Malgrat i altres.

Continuarem fins arribar a Hostafrancs on vàrem donar un tomb pel poble i una senyora en va obrir l’església barroca  que està dedicada a l’Assumpció de Maria,  desprès d’una ràpida explicació per part d’en Ramon Bernaus, vàrem donar un tomb per la vila closa i on hi ha la casa on va néixer Joan Corrades i Bosch que va anar a Barcelona on va construir una posada amb el nom del poble d’Hostafrancs i que va donar el nom d’origen del barri que porta aquest nom.

Per acabar la visita en aquest poble vam anar fins al Peixeruc una petita presa que hi ha sobre el riu Sió.

Per acabar la visita a la rotonda de Concabella, vàrem emprendre el camí de la peixera i font de la Puda on vàrem gaudir d’un salt d’aigua del riu Sió que té quatre metres amb un escalat de pedra és un lloc idíl·lic a l’aixopluc del calor ja que està protegida per grans arbres i està compartida entre els termes d’Hostafrancs i Concabella.

Al finalitzar la ruta vam anar a dinar al Blanc i Negre d’Agramunt i desprès d’un dinar distés vàrem emprendre el rumb a casa. Ara el pròxim dilluns farem un tomb pels carrers de Camarasa que amb motiu del centenari de la construcció de la central hidroelèctrica, hi ha uns 45 panells on s’explica molt bé com era la vida al poble aquests anys que van des del 1917 fins al 1923.

Francesc Gessé
[Publicat: 13/08/2018]

 Versió imprimible

Modificat el  21/09/2018 20:01

Resum de les primeres sortides d’agost