Ets a:  Inici » News  » Descobrim el patrimoni de Castelló de Farfanya

Descobrim el patrimoni de Castelló de Farfanya


El Divendres Sant dia 25 de març, sempre fem el tret de sortida de la nostra associació i aquest any varem anar a Castelló de Farfanya on varem gaudir de quatre  arts diferents (romànic, gòtic, renaixentista i barroc).

Varem sortir de Cubells a les 9h, continuant fins a Camarasa on es va agregar mes gent i dos persones mes que ens esperaven a l'arribada a Castelló de Farfanya a les 10h. Tots els vehicles els varem aparcar vora el pont medieval que era l'antiga entrada  al poble. De la mà de l'historiador local Omar Noumri , alumne de la Universitat de Barcelona de l'últim curs per finalitzar la carrera d'història, varem veure la casa del inquisidor, la Plaça Major on hi ha, l'ajuntament Renaixentista, l'església romànica de Sant Miquel del segle XIII. Varem entrar al seu interior on hi ha un retaule gòtic del segle XIV dedicat a la Mare de Déu de pedra policromada i d'una gran bellesa artística. Aquesta església esta molt modificada en la seva estructura interior, tot això ens ho va explicar amb molt detall el nostre guia.

Acte seguit i sortint de l'església, varem fer una pausa cafè a Lo Centro un edifici senyorial que havia estat  de la Casa de Alba, d'una grandària considerable i on fa xamfrà. A mà esquerra hi ha una porta amb un forrellat espectacular i que, era l'entrada de la presó, continuant i ja encarat a la part alta del poble hi ha una font barroca on l'estructura de pedra es conserva mitjanament be.

Tot seguit, sempre acompanyats pel nostre amable i competent guia, varem pujar a la zona de l'església de Santa María d'estil gòtic, on es té la sensació de veure Santa Maria de Balaguer, però aquesta  de Castelló es de dimensions mes petites. La porta principal es espectacular amb decoracions del gòtic florit, amb escuts dels Foix, Beaumont i els escacs del Comtat d'Urgell. Interiorment s'ha consolidat, ja que amenaçava ruïna, però hi ha molta feina a fer i falta fer una restauració del terra, arcades i estem parlant de molts diners, per fora esta assegurada amb algun tirant de ferro i una part amb fusta. Les restes del castell andalusí, també hi ha uns encofrats de ciment que el repeuen i les restes de la torre, també estan subjectes per bigues de ferro. Des de aquesta zona es veu una vista panoràmica espectacular de tot el poble i també les restes de les torres rodones que tancaven la muralla. Tot aquest recorregut va durar unes 2h 30, després varem tornar al aparcament dels vehicles sobre les  12h 30 on ens acomiadarem del nostre guià Omar Oumri, desitjant-li molta sort ja que aquest any acaba la carrera.

Tot caminant uns cinc minuts, varem creuar la carretera, per visitar el molí d'oli d'en Gabriel Alsina on varem fer una degustació de dos olis de gran categoria amb unes torradetes de pa, també amb uns vasets de vermut i unes olives arbequines. Acte seguit ens va fer una petita explicació dels tipus d'oli que ell elabora, els premis que ha guanyat amb certàmens de Catalunya, Espanya i també d'Itàlia i varem comprar a la botiga que te la seva senyora tot de productes de proximitat i on hi ha una exposició de mes de mil botelles petites d'oli de tot el món.

Ens acomiadarem d'aquest matrimoni tant simpàtic i varem posar rumb al Restaurant del Santuari del Sant Crist on desprès d'un bon dinar, varem fer la visita al Sant Crist on ja ens esperaven i acte seguit ens acomiadarem de tota la nostra gent, 19 persones en total, vingudes de  diferents pobles com Cardedeu, Tàrrega, Artesa de Segre, Cubells, Camarasa i Vilanova de Meià.

Des de la nostra associació agraïm la col·laboració de l'historiador local Omar Noumri, Gabriel Alsina i l'ajuntament de Castelló de Farfanya.

La propera sortida serà el dissabte dia 30 d'abril: anirem a Manresa a visitar la Cova de Sant Ignasi, farem la ruta Modernista i el Museu de Geologia. Us hi esperem!

[Francesc Gessé. 28/03/2016]Versió imprimible

Modificat el  03/07/2016 22:30

Descobrim el patrimoni de Castelló de Farfanya