Ets a:  Inici » News  » Visita cultural a Sant Martí de Riucorb

Visita cultural a Sant Martí de Riucorb


El passat dia 6 d'Abril divendres Sant, iniciarem el tret de sortida de les visites culturals de la nostra entitat. El destí ens va dur al pintoresc poble de Sant Marti de Riucorb, on ens esperava el nostre guia en aquesta ocasió tot un luxe el tenir amb tots nosaltres a en Miquel Torres (President del Grup de Recerca de les Terres de Ponent).
De la seva ma ens endinsarem en la Visita Històrica per la Vila. Comentari del edifici del primer ajuntament de la Vila. Cal Flàvia i el balcó del enamorats. El portal de la Sabatera i el carrer Hospital. Casa pairal dels Foguet, segle XVIII.
Passeig pel carrer del Castell, capella i torre de guaita, segle XIII.
La taberna del Gironi i el Subcabo, una història de Bandolers del segle XIX. Cal Sastre una casa modernista de 1913.

Degut a la pluja anul·larem  la resta de la visita al intempèrie i ens vàrem posar a aixopluc de l'Església de Sant Martí on en Miquel va fer gala dels seus dots d'historiador del art, ens va explicar totes les reformes dutes a terme en aquesta i comentari de les pintures d'en Jaume Minguell, així com també tota la decoració de la cúpula i altars

A les dotze hores, vàrem sortir de l'església i continuava plovent, des de una casa situada en front de l'església el nostre guia ens va fer una breu explicació de la façana barroca una de les mes importants de la comarca, dotada de unes columnes Salomòniques amb una decoració molt ben conservada, en aquesta façana i podem contemplar tres estils diferents, Renaixentista, Barroc i Neoclàssic.

Acte seguit vàrem anar al petit llogarret del Vilet, amb la seva petita església gòtica, una meravella que cal visitar. L'exterior posa de relleu la rosassa de la façana i el campanar. A l'interior es venera la imatge gòtica policromada de la verge, obra de Guillem Seguer, escultor del segle XIV, i la imatge de Santa Anna, amb la Mare de Déu. També ornen l'església uns murals al fresc, obra del pintor Jaume Minguell.

A les dos de la tarda, ens esperaven a les portes del Museu Municipal, els nostres amics Teresina i en Ramon ens varen obrir i vàrem  entrar,  en aquest local on hi ha una petita col·lecció d'eines del camp i diferents estris de la construcció, ja que aquesta casa era d'un senyor que era constructor. Nosaltres des de la nostra entitat volem encoratjar a l'ajuntament perquè l'acabi de completar amb cartells indicatius i fotografies de com s'aplicaven les eines i amb una il•luminació adequada, quedaria perfecte, som conscients de que en aquests moments la situació econòmica no es la millor, però hem de pensar de cara al futur.

 Després de dinar al Bar Restaurant de Ca la Maria, ens posarem en contacte amb el Josep  Amenós un artista local que te un espai artístic al aire lliure i que dista uns dos quilometres del poble , que es una meravella i que amb motiu de la pluja, vàrem tenir que anular aquesta visita, però d'acord amb ell vàrem quedar, que durant el mes d'Agost si el temps no u impedeix li farem la visita.

Ales cinc de la tarda ens vàrem acomiadar i fins la pròxima sortida que serà, el dissabte 19 de Maig i que tindrà com a destinació el poble de Prades i l'ermita de la Mare de Deu de l'Abellera. Us i esperem.

Francesc Gessé

>> Galeria de fotos de la sortida

[Publicat: 15-04-2012]Versió imprimible

Modificat el  07/07/2019 12:41

Visita cultural a Sant Martí de Riucorb