Ets a:  Inici » News  » El rec de l'horta d'Alòs de Balaguer i conferència sobre els íbers

El rec de l'horta d'Alòs de Balaguer i conferència sobre els íbers


El passat dia 30 de juliol ens vàrem desplaçar com cada any per gaudir d’una curta ruta cultural pel poble d’Alòs. Ens reunírem a la font del pont sobre el riu Segre que hi ha a l’entrada al poble per la carretera de Rubió.

Eren les 17h30 quan fèiem l’explicació de l’itinerari i vàrem aparcar els vehicles a la zona de la piscina i vàrem caminar uns deu minuts fins arribar a la zona de les sèquies que reguen per decantació tota la terra que hi ha al marge dret d’abans de creuar el pont sobre la Font del Prat venint d’Artesa de Segre i que és un sistema antic de l’època andalusina  que curiosament encara funciona. 

La presa que deriva l’aigua cap a les dos variants està situada al naixement de la font, que dona uns 400 litres per segon i des d’aquest lloc s’alimenten les fonts que hi ha esteses per tot el poble que passen d’una dotzena, els safarejos, la sèquia de la Vila o Sopena que passa per sota les cases de la part baixa del poble i rega tota l’horta de sota la carretera de Rubió i tot el marge dret que em mencionat i que es rega des de la sèquia molina. Va en forma de canat i es deriva en tres sèquies anomenades dels Arcs, Major i la Pera i que alimentava també a la seva època els molins de Dalt i del Bepo, en aquest últim molí molien farina i també feien llum pel poble amb una dinamo. 

L’única aigua que es bombeja amb un motor elèctric que l’eleva fins a mig camí del castell i des d’on baixa per decantació, és per al consum de les cases del poble, és aigua tractada, mentre que la de les fonts va directa sense cap tractament, d’aquí venen els cartells que avisen de que és aigua no tractada.

Vàrem acabar la ruta sobre les 18h30 donant les gracies a la gent que porta el restaurant del Molí per deixar-nos veure i comentar de que les làmpades que estan suspeses del trèvol son les politges reconvertides del desaparegut molí.

 Viatge als temps dels íbers

Ales 20h, al Casal Municipal i per commemorar les XVIIes jornades de la Prehistòria a les Terres del Marquesat va tenir lloc una conferència titulada : Viatge al temps dels Ibers on de la mà del professor de prehistòria de la Universitat de Barcelona el Dr. Xavier Mangado ens va explicar molt bé i d’una manera amena i planera, com els romans varen anar imposant el seu domini i ordre sobre les tribus ibèriques que lluitaven entre elles amb cert desordre . L’economia del imperi romà estava basada en una societat esclavista on els esclaus eren els que treballaven a la producció ramadera. També van ser els romans els que van introduir el vi i també les seves costums i que hi ha coses que perduren encara avui en dia.

Varen assistir a la conferencia unes 50 persones entre gent del poble, alumnes que hi ha a l’excavació i gent de la nostra associació. Com cada any va cloure  l’acte el batlle Lluis Soldevila i el Dr. Xavier Mangado es va acomiadar dedicant unes paraules a la Dra Mª Àngels Petit ja que degut a una lesió no va assistir a  aquest acte.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 10-07-2018]

 

 Versió imprimible

Modificat el  18/09/2018 17:33

El rec de l'horta d'Alòs de Balaguer i conferència sobre els íbers