Ets a:  Inici » News  » Recorregut per Navàs, Castelladral i Sant Cugat del Racó (Geoparc de la Catalunya Central)

Recorregut per Navàs, Castelladral i Sant Cugat del Racó (Geoparc de la Catalunya Central)


El passat dissabte dia 15 de setembre vàrem gaudir de la darrera sortida cultural d’aquest any i la visita va ser a la comarca del Bages i va correspondre al terme de Navàs. La ruta va transcórrer entre Sant Cugat del Racó i el petit nucli de Castelladral.

Tal com havíem quedat ens vàrem trobar a les 10h al poble de Balsareny on la gent vinguda de Barcelona i Lleida vam esmorzar i en acabar de la mà de Josep Ma Mata, catedràtic emèrit de mineralogia i president del Geoparc Mundial de la Catalunya Central.

Ens dirigírem al poble de Navàs i continuàrem per una carretera local que ens va dur fins a Sant Cugat del Racó on a les 11h havíem quedat amb la senyora Maria Estruch i Subirana (filòloga) la qual va ser l’encarregada d’explicar-nos d’una manera planera i didàctica l’historia d’aquesta església monumental  i romànica del segle XI  d’art llombard dedicada a Sant Cugat màrtir, on en el seu interior podem gaudir de la forma de creu grega única en la comarca del Bages i el cimbori amb les seves arcuacions. Destaca també els bancs on figuren les famílies mes importants d’aquesta zona i que són Soler,Taurons,Espinal,Sallés i Iglesias. La nostra guia ens va delectar amb una sèrie de llegendes i històries molt amenes que parlen d’aquesta zona on ella viu i  n’és filla, es nota que l’estima.

A les 12h15 i desprès de donar-nos unes explicacions gràfiques que portava en una carpeta, ella i en Josep Ma Mata, varen marcar el recorregut que faríem per camí de terra fins a Castelladral. Ens acomiadàrem de la senyora Maria Estruch i Subirana una guia de luxe  amb un bon sabor de boca, guanyadora de diversos premis de cultura catalana i autora d’alguns llibres importants.

De la mà de Josep Ma Mata vàrem fer una petita ruta geològica  amb unes quatre parades on afloren els materials de la formació Artès.  La primera al mas de Taurons on hi ha dos Tines revestides de ceràmica , més endavant hi ha la tomba antropomorfa de Vilamorós, excavada entre els gresos de un paleocanal i en els materials que ja hem citat i continuant amb la Depressió Geològica de l ‘Ebre. Seguint la ruta, arribàrem a Can Reixes on hi ha unes Tines excavades a la roca i sota hi ha una paret impressionant de gresos de una potència de 6 a 8 m d’alçada on hi ha excavada una premsa de vi i altres cavitats molt curioses . Abans d’arribar al petit nucli de Castelladral  i ja enlairats a més de 630 m vàrem gaudir d’una vista impressionant de tot el Pirineu amb el Cadí de fons i algunes serralades més, encara que el dia estava una mica ennuvolat i no hi havia una bona visió.

Després d’un bon dinar al Restaurant Alberg de Castelladral i donar un tomb pel poble i els seus miradors ens acomiadàrem  de les visites culturals del 2018, però som tan treballadors que el dia 29 de setembre, Sant Miquel, tenim una cita al poble de Tartareu on gaudirem d’unes jornades on participem Terres del Marquesat amb la col·laboració dels companys Josep Ma  Mata, Josep Roqué i Ramon Canyelles

De tot plegat en trobareu informació al nostre lloc web i pàgina de Facebook:
www.marquesat.cat
https://ca-es.facebook.com/TerresdelMarquesat

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 21/09/2018]

 Versió imprimible

Modificat el  06/01/2019 22:37

Recorregut per Navàs, Castelladral i Sant Cugat del Racó (Geoparc de la Catalunya Central)