Ets a:  Inici » News  » Reportatge sortida a Montmajor

Reportatge sortida a Montmajor


La sortida cultural del dissabte 18 de Setembre, va començar a la petita població de Montmajor. Aquest petit llogarret del Bergadà te dos museus, el mes important es El Museu d'art del Bolet. Únic a tota Europa.Aquest Museu s'ha fet realitat gràcies a la donació de la ceramista Josefina Vilajosana, la contribució de l'Ajuntament de Montmajor i l'aportació de la Comunitat Europea a través de la Generalitat de Catalunya. Inaugurat el 18 d'octubre del 2003.

El Museu d'Art del Bolet és un espai destinat a acollir una mostra de més de dues-centes espècies de bolets fets de fang, disposats en vidrieres i amb una decoració natural que recorda un bosc.

La Parròquia de Sant Sadurní és a en un bell indret de la comarca prepirinenca del Bergadà.

La Parròquia de Sant Sadurní de Montmajor alberga el nou Museu etnològic de Montmajor, continent de nombroses peces d'interès del tradicionari de la pagesia, avui en desfus però que han estat part importantísima de la cultura del cultiu, el segar i el batre, com Aixi també, peces de llenyataires, i efectes de la vida quotidiana des de bressols a bastons, coberteria, cristalleria, etc.

Un altre dels seus atractius és el nou jardí, ornamentat amb innumerables plantes florals, aromàtiques, eines de cultiu adaptat per acollir nous i preciosos hostes; atenció amb cura, paciència i molt amor diari per part del Mossèn Josep Maria Armesto i Miró.

Sobre les dues del mitjdia , vàrem arribar al Hostal Nou que pertany a Llobera un municipi de la comarca del Solsonès i, alhora, una de les 3 entitats de població o pobles que hi ha al municipi. Per bé que no oficialment, la capital del municipi cal ubicar-la a l'Hostal Nou.

Desprès de dinar en aquest lloc, vàrem visitar l'església de Sant Martí on hi ha un interessant retaule barroc del segle XVI.

El primer cap de setmana d'octubre si celebra La Fira del Empelt, ocupa una superfície de 1000 metres quadrats . L'any passat i assistiren unes 3000 persones.

A la mostra es poden veure objectes antics, treballs de fusteria, herbes medicinals, olis i sabons artesanals. Una mostra d'oficis

La fira també compta amb implicació de les associacions i entitats del municipi.

Per finalitzar vàrem visitar el nucli medieval de Lloberola, aquest petit llogarret pertany al municipi de Biosca a la comarca de la Segarra.

El poble apareix dominat per les restes del castell i l'església parroquial de Sant Miquel. Del castell documentat des de el segle XI, resten diversos murs i una torre de planta quadrada construïda amb una tècnica del segle x. Aquesta fortalesa juntament amb un poble, va pertànyer a diferents famílies senyorials entre les quals s'han documentat els comptes d'Urgell, Cardona, els Sacirera i els Agulló-Pinos, marquesos de Gironella.

En un lloc estratègic podem trobar la Torre de Lloberola, construïda en diferents etapes. La primera construcció data del segle X i era de planta trapezoïdal, la segona, del segle XI, afegint un folre exterior, la va transformar en una de nova, quadrada amb angles arrodonits, element que facilitava una millor defensa. En aquesta segona fase també es va reforçar tota la cinglera. La part mes antiga es preromànica mentre que part de la muralla que tanca per la part nord podria ser islàmica.

L'església parroquial de Sant Miquel del segle XVII i XVIII. El 16 d'agost de 1936 va ésser cremat un retaule barroc del qual només se'n conserven algunes imatges. Diuen que els responsables de l'incendi porgaven les cendres per si de cas hi apareixia or.

Al cementiri medieval, destaquen dos sarcòfags gòtics, pertanyents als Sacirera,familia noble de Cervera, els membres de la qual van esdevenir, cavallers, senyors, virreis i batlles.

Be fins a la pròxima que tindrà lloc el dia 16 d'octubre pels contorns de Fraga, Chalamera i Alcolea de Cinca, en la qual de la ma de Josep Mª Mata ( UPC ) ens endinsarem al mon de la geologia.

>> Mireu les fotos de la sortida.


Francesc Gessé
Associació Cultural Terres del Marquesat

[Publicat: 28/09/2010]Versió imprimible

Modificat el  06/12/2010 20:17

Reportatge sortida a Montmajor