Ets a:  Inici » News  » Resum visita a la Granadella

Resum visita a la Granadella


El passat dissabte dia 21 de Maig, i aprofitant que era el dia de reflexió, ens desplaçarem a  les Garrigues Altes, concretament  al pintoresc i enlairat poble de la Granadella. A les 10 hores ens esperava en Francesc Xavier Martí a la plaça major, historiador local i també el Batlle de la localitat en Pere Miquel Guiu el qual ens va fer una petita i simpàtica recepció a l'ajuntament i un breu resum del poble de la Granadella. Acte seguit de la mà de Francesc Xavier Martí ens dirigirem a l'ermita de Sant Antoni Abat on hi ha una zona d'esbarjo, amb un espai per fer foc i menjar.

Seguidament i a poca distancia ens endinsarem en el món de l'arqueologia en aquest cas vàrem entrar a una gravera subterrània un cas únic dels països catalans en estudi actualment. 

De la gravera del Silono, nom d'aquesta explotació, tenim molt poca documentació, sabem que pertany al comunal. En Francesc Xavier Martí, diu que aquest sistema d'explotació data de l'època del morter de calç i es deixa d'utilitzar a principis del segle XX quan va aparèixer el ciment Portland. La grava s'extreia amb galeria de perforació de la serralada obrint forat de Sud a Nord i assegurant la cavitat amb pilars de pedra. El material era arrencat amb escoda que era un martell gros que tenia dos punxes i la pala, possiblement tret amb coves o cabassos i transportat amb animals. La grava es porgava i la més fina s'emprava per fer façanes barrejada amb calç com a morter i la mes grossa en l'argamassa per fer parets barrejant-la amb calç i també per arreglar camins. Continuant amb temes d'arqueologia industrial vam fer una parada breu per visitar els restes d'una antiga teuleria de la localitat i de cop vàrem anar a l'arqueologia moderna en aquest cas el modern parc eòlic  de recent construcció, el Quixot tindria molta feina en dominar aquests monstres.

De retorn a la població i a les afores des de el coll de Bovera  vàrem divisar tota la depressió del Ebre i la serra del Montsant i altres.

Aquesta situació és un privilegi, no fou així en la passada guerra civil en que els bombardejos de la Legió Còndor van fer destrosses i alguna mort, d'aquesta època queda un refugi que properament serà visitable, aquesta població fou una de tantes declarada zona devastada i adoptada pel cabdill.

A la part mes enlairada del poble hi ha les restes del poc que queda del Castell i un espai dels mes extensos i nombrosos en quantitat de Sitges segons ens explica en Francesc Xavier Martí.

Sobre les dos de la tarda vàrem dinar al hotel del poble, després d'un bon dinar distés i tranquil, l'església era el nostre objectiu, està dedicada a Santa Maria de Gracia, es anomenada la catedral de les Garrigues, és barroca, destaca el seu campanar esvelt i ben construït i la sumptuosa façana molt harmoniosa i decorada. A l'interior destaca el Sant Crist de Gracia que es el patró del poble i presideix altar major.

Per finalitzar aquesta sortida, vàrem visitar el Sindicat Agrícola construït a la tardor del 1920, actualment és un museu, que cal visitar i al costat hi ha la moderna Cooperativa Agró industrial Catalana S.C.CL. i elabora oli d'oliva verge extra amb olives arbequines mitjançant un sistema modern, sense cap procediment químic i sense addicció de colorants o conservants.

Ens acomiadarem del nostre guia en Francesc Xavier Martí eren ja les sis de la tarda, quan dèiem adéu  a la Granadella amb un bon sabor de boca i a la bona olor de l'oli arbequí.


Francesc Gessé
Associació Cultural Terres del Marquesat

[Publicat: 27/05/2011]Versió imprimible

Modificat el  14/08/2011 19:07

Resum visita a la Granadella