Ets a:  Inici » News  » Article caminada a la Forradella

Article caminada a la Forradella


Crònica de la caminada que va tenir lloc el 27 de febrer conjuntament amb el Centre Excursionista de Balaguer, hi assistiren més de 40 persones. Aquesta vegada les caminades per la Noguera ens van dur al recorregut que hi ha entre Rubió de Mig i Alòs de Balaguer, es un itinerari força interessant. El vàrem realitzar conjuntament  el Centre Excursionista de Balaguer i Terres del Marquesat tal com fem un cop a l'any.

Ales 8 has i 40 mi amb puntualitat anglesa érem a la vora de Sant Miquel de Rubió, uns quants conductors vàrem portar els vehicles  al poble d'Alòs perquè la tornada era des d'aquest lloc. De retorn a Rubió, amb tot el grup d'unes 35 persones vingudes d'Artesa de Segre, Baldomà, Alòs, Vilanova de Meià, Vernet, Cubells, Balaguer, Camarasa i Lleida, iniciarem la caminada en direcció a la mina de Forradella dita també de nom Araceli, en arribar en aquest lloc vàrem esmorzar i després d'un petit recorregut al peu de l'esplanada per on treien el material, vàrem explicar l'historia de la mina molt breu. Aquesta explotació es feia amb galeria i a cel obert i va durar des dels anys 40 fins als 60 del segle passat, en aquella època un obrer especialitzat cobrava a l'any 53 unes 15 pessetes de jornal diàries, també en aquesta mateixa època es va ensorrar la galeria i va morir un operari.

Acte seguit en Josep Roqué ens va explicar la part geològica i la formació de la bauxita, quant això es va produir fa uns quants milions d'anys el clima en aquesta zona era tropical i molt plujós, això va fer que es dissolguessin les roques calcaries i per arrossegament  s'ompliren les cavitats càrstiques d'aquesta zona.

La bauxita de la Forradella és vermella majoritàriament i porta molta impuresa, principalment ferro, ell ens va comentar que com més blanca és la bauxita més puresa té i en aquest cas conté més alumini, què és el mineral més important per a l'explotació.

De la bauxita sen treu alumini i derivats, ciments especials, també es emprat com a refractari als alts forns, etc...

En acabar l'explicació tornarem a continuar caminant  i serpentejant de cop  ens vàrem trobar amb una vista de postal del poble d'Alòs i acte seguit el pont sobre el riu Segre i els vehicles que ens esperaven.

Voldríem remarcar que les dues entitats hem pogut recuperar en part el camí que feien els miners que des d'Alòs anaven a peu a treballar a la Forradella i creiem que es molt positiva la col·laboració entre entitats.

                                        Centre excursionista de Balaguer
                                        Terres del Marquesat

[Publicat: 2 de març de 2011]Versió imprimible

Modificat el  19/04/2011 09:51

Article caminada a la Forradella