Ets a:  Inici » News  » El Front del Segre: Alcoletge i Vilanova de la Barca

El Front del Segre: Alcoletge i Vilanova de la Barca


El passat dissabte dia 19 de setembre varem fer l’acomiadament de les rutes d’aquest any, amb una sortida a Alcoletge i Vilanova de la Barca. Varem arribar a Alcoletge a les 10h per visitar el Centre d’Interpretació del Front del Segre, Ermengol Piró.

En Carles de la Torre és el director, ens va explicar tota l’historia de la construcció d’aquest espai on hi ha un antic forn del poble i una reproducció del que havia estat una escola en època de la república on hi ha unes fotografies de gent que anava a l’escola en aquella època, també hi ha coses representatives d’aquell temps, tot va ser molt interessant. Va coincidir també que al primer pis juntament amb panels de la Guerra Civil, també varem gaudir d’una exposició de pintura feta amb motiu de la Festa Major que va coincidir en aquest dia. En acabar varem pujar al cim del tossal dels morts, pel carrer hi havia un concurs de pintura ràpida. Una vegada arribats al peu del refugi, en Carles ens va obrir la porta i varem entrar per diverses galeries on es pot veure com vivien, cuinaven i vigilaven els soldats republicans tots els accessos de la carretera. És un lloc estratègic ja que es veu una panoràmica de tot el territori des de Nord a Sud i una bona vista de la Seu Vella de Lleida.


 

Ens acomiadarem d’en Carles donant-li les gracies per les seves explicacions i la seva amabilitat i ja ens esperava l’Oriol Verdú, batlle de Vilanova de la Barca, per acompanyar-nos a unes trinxeres que hi ha entre Alcoletge i Vilanova recuperades i ben senyalitzades, i també en varem visitar una recuperada pel senyor Pere Pijuan i conservada per ell d’una manera altruista. Després varem visitar dos grups de trinxeres al terme de Vilanova, unes dites del Tossal Roig i altres anomenades les Coves i fet i dit ja ens va caure l’hora de dinar, i sobre les dos menys quart entravem a dinar al hotel restaurant PIC NIC on desprès d’un bon àpat i la visió d’unes fotos del poble de Vilanova, que va portar en Jordi Verdú, germà del batlle i desprès d’un sobretaula distès. Varem donar un tomb pel poble de la mà d’en Jordi Verdú, ens varem parar davant de les restes de l’església que va quedar destruïda per la Guerra Civil, així com també quasi tota la població, també varem fer una parada a la Plaça de la Pau on hi ha les restes d’un tanc rus amb una placa amb un missatge. Vilanova de la Barca va ser una de les poblacions adoptada pel “caudillo” i van construir una església nova i l’ajuntament, vivendes per la gent el pont d’accés a Corbins i una capella dedicada a la Mare de Deu de Montserrat.

Per acabar, varem visitar una sala d’exposicions que du per nom Ramon Polo Verdú, on hi ha material, cartells,  murals i coses de la Guerra Civil, un espai que cal visitar i si hi ha el Jordi millor, ja que és historiador i un gran compromès d’aquest tema i del seu poble.

A la planta baixa el Jordi te una bonica botiga de comestibles on es pot trobar delicadeses i bons productes. Ens acomiadarem del Jordi, ja que de l’Oriol ja ens havíem acomiadat.

La nostra associació donem gracies al Carles de la Torre, Joan Pere Pijuan i als germans Oriol i Jordi Verdú, per la seva dedicació i amabilitat. Gracies amics segur que tornarem!

Ara toca elaborar el programa de l’any vinent, que està ple de sorpreses i és que toquem arts des del romànic fins als nostres dies, geologia,arqueologia industrial, ciències naturals etc.

[Publicat: 30-09-2015]

 Versió imprimible

Modificat el  07/02/2016 23:18

El Front del Segre: Alcoletge i Vilanova de la Barca