Ets a:  Inici » News  » Descobrim Benavarre - crònica

Descobrim Benavarre - crònica


El passat dissabte dia 14 de setembre, les Terres del Marquesat ens vàrem desplaçar al bonic i pintoresc poble de Benabarre/Benavarri. Aquesta població esta situada al peu de la carretera N-230 que uneix Lleida amb la Vall d’Aran i la N-123 que va a Graus i també des d’aquest lloc es pot anar a Roda d’Isavena i l’Esquarri.La població esta situada a 782 m d’altitud entre els rius Esera i Queixigar, en un petit sinclinal. Tenia una població al 2018 de 1.111 habitants i esta situat a 90 km d’Osca i 65 km de Lleida , és la capital de la Baixa Ribagorça, situat a la Franja de Ponent que al 1834 passà a formar part de la província d’Osca.

La sortida va ser des de Cubells on ens vam reunir gent d’Agramunt, Artesa de Segre, Alós de Balaguer, Castellnou d’Ossó, Barcelona, Camarasa, Manresa i Cubells i amb puntualitat a les 8h30 sortíem i arribàvem a Benavarri vora les 10hs a Xocolates Brescó una fabrica de xocolata on hi ha delicadeses de tota mena i gustos i que esta situada a 1’5 km de la població i al peu de la N-230 direcció a Viella.

Desprès d’una bona degustació i compres, sobre les 11h érem a la porta de l’ajuntament on ens esperava Javier García (arqueòleg) que va venir d’Osca per explicar-nos tota l’historia del castell que havia estat vivenda dels Comtes de Ribagorça i que degut a les guerres carlines i napoleòniques ve rebre força i actualment s’han reconstruït les muralles, l’església de Santa Maria d’estil gòtic, la qual està molt transformada. La nostra gent va voler pujar al campanar des d’on es veu una vista imponent a 360 graus i des d’on en Javier va explicar una bona lliçó d’història. De retorn també va explicar els carrers que secunden el castell i tota la zona antiga i alguns porxos que li donen molta personalitat.

Sobre les 13h a la plaça de l’església de baix que es l’església parroquial de Santa Maria la Mayor o de Val de Flores ens esperava la guia de turisme Nuria Plana que ens va obrir la porta i de la seva mà ens va explicar tota l’historia del retaule gòtic de Pere García dit el Mestre de Benabarre autor d’aquesta gran obra. Ja eren prop de les 14h quant ens acomiadàrem de la Nuria Plana que en poca estona va dir molt i ben explicat.

Desprès d’un bon dinar d’acomiadament vàrem brindar pel final de curs i els 25 anys de la nostra associació, amb cava al restaurant Can Pere, però no de Camarasa en aquest cas de Benavarri on vam dinar com Déu.

De retorn en Josep Mª Mata Perelló va fer la segona intervenció geològica als llacs càrstics de Estaña ja que la primera havia estat al punt geodèsic del castell i des del campanar.

Des d’aquí volem destacar la molt bona col·laboració de les senyores

Desde aquí queremos destacar la muy buena colaboración de las señoras Yolanda Castello Carrasquet (Teniente de alcalde del Ayuntamiento de Benabarre/Benavarri) y a Nuria Plana de la Oficina de Turismo y una mención muy especial al arqueólogo Javier García.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 25/09/2019]

 Versió imprimible

Modificat el  02/05/2020 18:27

Descobrim Benavarre - crònica