Ets a:  Inici » News  » Crònica de la sortida a Valdellou

Crònica de la sortida a Valdellou


Us fem cinc cèntims de la darrera sortida cultural de les Terres del Marquesat.

El dissabte dia 5 de juny varem visitar les terres germanes de la Llitera (Franja de Ponent), concretament el poble de Valdellou. Aquest poble ensivellat té un encant molt especial, els seus carrers de dalt, del mig i de baix, juntament amb l'església, el torreó del Pubill, els llindars de les cases dotades de simbolisme, deixen al visitant bocabadat. També l'alberg Casa Albano, amb capella pròpia que denota un passat esplendorós. Destaquem la Casa rural Çocanes a l'estil de les cases penjants de Cuenca i finalment, la seva gent encantadora i servicial, un gran capital humà.

Els voltants de Valdellou són molt interessants, un patrimoni natural que mereix treure's el rellotge i perdre la noció del temps. Les coves de Salgar, el púdol, el segon arbre monumental més gran d'Espanya, la presa i el salt d'aigua del barranc del Publill (punt d'interès geològic), un lloc que no té res d'envejar als països tropicals, per la seva vegetació i frescor naturals. Al mateix lloc hi ha una presa de reg, possiblement d'època andalusina, un bon exemple d'arqueologia industrial.

L'ermita del segle XIII, modificada i dedicada a la verge de Vilavella, es troba en bon estat de conservació. Tornant al poble, podem veure el bonic i ben conservat pou de glaç de Casa Solà. També varem passar per davant de la casa originària de la nissaga dels Godó, fundadors del diari de la Vanguardia, originaris del poble de Valdellou.

Per últim, va tenir lloc la visita obligada a l'església de l'Assumpció, d'àbsis romànic, molt modificada però ben conservada.

Donem el nostre agraïment a l'Ajuntament de Valdellou i a tot el personal que tant bé ens ha atès en tot moment. Segur que tornarem.

Publicat:  11 de juny de 2010Versió imprimible

Modificat el  12/07/2010 00:46

Crònica de la sortida a Valdellou