Ets a:  Inici » News  » Conferència i visita cultural a Alòs de Balaguer

Conferència i visita cultural a Alòs de Balaguer


El passat dissabte dia 5 de juliol, ens desplaçàrem al poble d'Alòs, el lloc de trobada va ser a les 17h30 al pont del riu, carretera de Rubió.
Érem unes vint persones i dintre d'aquest grup el Batlle del poble Lluis Soldevila, que sempre es un assidu col·laborador, també es d'agrair la assistència de gent de Cardedeu vinguts expressament per aquests actes,  la resta érem dels pobles del Marquesat.

Encetàrem la visita a l'església de Sant Feliu  on en Ramon Bernaus el nostre historiador ens va explicar tota l'historia del dos retaules de pedra policromada, un dedicat a la vida i martiri de Sant Feliu i altre a la Verge Maria i Sant Pere Màrtir. És l'única església a la comarca de la Noguera que té dos retaules policromats de la mateixa època, i també com a curiositat la vida i obres de dos personatges disti'ns dintre del mateix retaule la Verge Maria i Sant Pere Màrtir.

A les 19h, canviant completament de tema varem visitar les restes d'una antiga teuleria anomenada Cal Gregori, el teuler es deia Josep Siguan.

En Josep Roqué, expert amb geologia ens va explicar l'argila i les seves propietats com a matèria prima per la fabricació de teules, totxanes i testos i altres i jo vaig explicar la petita historia, d'una entrevista que varem fer al Sr. Josep Llera (EPD), . Jo vaig explicar la petita historia d'una entrevista feta el 2014 amb el Sr. Josep Llera (EPD ), que ens detallà que la teularia va deixar de funcionar l'any 1922 i ens va ensenyar una teula del 1719, amb text de l'època i amb la data en números romans. Aquest mateix dia un altre veí d'Alós, en Virgili Gessé, també ens va mostrar una teula feta per aquest teuler, amb un dibuix i la seva firma. Com podeu veure la nostra entitat toca temes varis, aquest concretament és d'arqueologia industrial, un tema molt en boga avui en dia.

Tretzenes Jornades de la Prehistòria a les Terres del Marquesat: Una de gals. La verdadera historia d'Astèrix i Obèlix

A les 20h tots asseguts al Casal Cultural per escoltar la magnífica conferència que tractava sobre la vida i costums del gals. La Dra. Maria Àngels Petit, ajudada pel Dr. Xavier Mangado, ens va sorprendre, com sempre acostuma afer, explicant d'una manera planera i entenedora tota la vida dels gals, amb la seva curiosa vestimenta. Els homes duien pantalons a cuadrets, a l'estiu de cànem i a l'hivern de pell i les dones portaven unes capes també molt especials. Es barallaven entre les diferents tribus i estaven ubicats a lo que avuiés França i Bèlgica. Els que habitaven del sud de França tenien les construccions de les vivendes molt similars als Ibers del nostre país i també incineraven els morts. Van ser derrotats per Juli Cèsar, ja que els romans tenien l'exèrcit mes professional i eficaç, degut principalment a que treballaven en grup.

Per acabar la Dra. Maria Àngels Petit va descabdellar tots els falsos mites del entorn d'aquesta història i vàrem arribar a la conclusió de que a tots els pobles hi ha els seus mites i llegendes que la història ho explica d'una manera i mirat amb neutralitat la realitat n'és una altra.

Des de aquest escrit voldríem remarcar la professionalitat i l'estima que han demostrat la Dra. Maria Àngels Petit i els seus col·laboradors al poble d'Alòs i també a la nostra entitat, ja que aquest any no s'han pogut fer excavacions a la cova del Parco a causa de les retallades.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat


En nom meu i dels meus companys moltes gracies a tot l’equip humà que formeu el grup d’excavació  del Parco. GRACIES

[Publicat: 17/07/2014]Versió imprimible

Modificat el  07/09/2014 18:44

Conferència i visita cultural a Alòs de Balaguer