Ets a:  Inici » News  » Conferència a Vilanova de Meia i pujada al Cogulló

Conferència a Vilanova de Meia i pujada al Cogulló


Amb puntualitat va començar la conferencia que el nostre membre Josep Roqué va iniciar el dissabte 28 de febrer a les 20h a l'ajuntament de Vilanova de Meià. Ens va endinsar, d’una manera rapida i dinàmica, en la formació geologia del Montsec de Meià on es va centrar en la zona que l’endemà varem fer caminant les tres entitats que varem organitzar conjuntament aquesta sortida. La sala d’actes estava plena a rebassar, en acabar, va continuar la presentació del Centre Excursionista de Balaguer, L’Associo de Dones “ La Coma de Meià “ i tota la resta d’entitats del poble de Vilanova de Meià.

Sortida Conjunta de tres entitats: Centre Excursionista de Balaguer, Associació de Dones " La Coma de Meià" i Les Terres del Marquesat


El passat diumenge dia 1 de març , varem fer la tradicional sortida conjunta de tres i a vegades quatre entitats. Les entitats d’aquest any eren les dos fixes el Centre Excursionista de Balaguer (CEB) i Terres del Marquesat i l'entitat invitada era l’Associació de Dones de la Coma de Meià. L’excursió va partir de l'aparcament que hi ha a la Font de l’Heura i érem unes trenta-dos persones. Enfilarem el sender i la primera parada fou la cova del Castejon,  on en Josep Roqué ens explica unes pinzellades de la geologia del Montsec, continuant l’ascens, passarem per la balma del Pansot i sense parar varem fer cap al cim del Cogulló on hi han les antenes de TV i telefonia, on varem esmorzar tot el grup, gaudint d’uns paisatges amb una visió total dels quatre punts cardinals.

Acte seguit varem passar pel punt geodèsic situat a 1012 m i continuant, varem fer cap al dolmen que porta el mateix nom del cim on en Ramon Bernaus ens explica breument un fragment d’història. Desprès varem visionar en un abric del rocam una pintura rupestre que es patrimoni de la humanitat, que consisteix en una fletxa, continuant varem fer cap al Coll de Cabeses, des d'on es divisa la  cova de la Monja on hi ha les restes del castell i església del que havia estat el poble de Fabregada, segons paraules textuals de Ramon Bernaus.

Acte seguit emprenguérem el camí de descens fins arribar a la carretera del Pas Nou i tot caminant varem veure la zona de la Mina de Barmó, dita també dels rojos, el pont medieval La Gata i per finalitzar alguns varen baixar a la Font de l’Heura, per beure aigua i refrescar-se. Alguns s’acomiadaren i altres varem anar a dinar al Restaurant el Racó del Montsec, on desprès de dinar i de la mà de l’Antoni Lacasa (Cap de Paleontologia de l'IEI) varem visitar el museu de fòssils recientment inaugurat. Ens acomiadarem i fins la propera sortida, que serà el Divendres Sant dia 3 d'Abril, on anirem a visitar el Centre d'interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, uns aljubs coberts, l'església romànica de Sant Salvador on hi ha un retaule del segle XIV de pedra policromada, dedicat a la vida de Sant Joan. Ànims i apunteu-vos-hi que ho passareu molt bé.

>>> Fotografies de la conferència i sortida al Cogulló

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 04/03/2015]Versió imprimible

Modificat el  27/06/2015 09:32

Conferència a Vilanova de Meia i pujada al Cogulló