Ets a:  Inici » News  » Conferència sobre prehisòria a Alòs i recordant en Martí Galceran

Conferència sobre prehisòria a Alòs i recordant en Martí Galceran


El dissabte 4 de juliol com fem una vegada a l'any, ens varem trobar a Alòs de Balaguer, aquesta vegada per homenatjar a en Martí Galceran que fou alcalde d'Alòs durant molts anys.

Recordant en Martí Galceran

El passat dissabte dia 4 de juliol, tal com estava previst ens varem trobar al pont d'accés a Alós de Balaguer, venint des de Rubió. Eren les 17h.30, en total ens aplegàvem unes vint persones, vingudes des de Agramunt, Baldomar, Camarasa, Cubells i Alòs. El motiu d'aquesta trobada era per a retre un homenatge a en Martí Galceran, el que fou alcalde d'Alòs durant vint-i-set anys i que aquest any en fa dotze que ens va deixar.

En Lluis Soldevila, alcalde actual de la població, junt amb el nebot d'en Martí, Ricard i la seva esposa Carolina, ens varen acompanyar, a la visita de l'ermita romànica de Sant Miquel (segle XII) on en Lluís Soldevila ens va explicar tot el procés de restauració i negociació que va dur en Martí, perquè passés al poble, ja que era de propietat privada. Acte seguit i continuant amb els vehicles, fins a la Font del Prat, varem aparcar a l'entrada del poble on caminant i contemplant els focs i taules que hi ha vora la Font, varem veure els dipòsits de gas propà, que alimenten tota la població. Aquesta va ser una gran millora per al poble impulsada també, per l'alcalde Martí i inaugurada pel president Artur Mas. També en aquesta zona hi ha un banc de pedra dedicat a les dones.

Des del mirador varem contemplar les piscines municipals i varem baixar a la plaça dedicada a Martí Galceran on el seu nebot Ricard ens va fer una senzilla explicació. També varem visitar el museu on hi ha les vèrtebres d'un Ictiosaure trobat a Alòs de Balaguer i les troballes arqueològiques de la Cova del Parco un jaciment dels més importants de Catalunya. L'explicació la va fer en Josep Roqué, membre de la nostra associació.

Per finalitzar l'acte, varem anar a l'església de Sant Feliu on ens esperaven les dos germanes d'en Martí: Mercè i Ramona. Elles de viva veu ens varen explicar com en Martí va pujar a Alòs el retaule de pedra policromada (segle XIV) de Sant Pere Màrtir i la Verge de la Paloma, que des de la Guerra Civil, estava dipositat al convent de Sant Domènec de Balaguer. Acte seguit i seguint el dossier que varem repartir a la gent assistent i com a part final, en Ricard Galceran va recitar una poesia que en Marius Batlle li va dedicar, amb motiu de la mort d'en Martí. La nostra associació va fer entrega d'un diploma a títol pòstum i signat per tots els assistents a les dos germanes d'en Martí. Hem fet un petit resum d'algunes obres fetes per en Martí Galceran, per explicar-ho tot faríem un dossier tan gruixut que necessitaríem moltes pàgines. Vaigi la nostra gratitud a en Martí Galceran que tant ens va ajudar, als inicis de la nostra associació i també a en Lluis Soldevila, alcalde actual i bon continuador de l'obra d'en Martí.Els primers artistes de la Península Ibèrica: Tres exemples extraordinaris

Conferencia a càrrec de la Dra. Maria Àngels Petit i Mendizàbal             (Professora de Prehistòria de la Universitat de Barcelona).

A les 20h. del dissabte dia 4 de Juliol, coincidint amb les catorzenes jornades de la Prehistòria a les Terres del Marquesat  i al Casal Cultural d'Alòs de Balaguer, va tindre lloc aquesta interessant conferencia en la qual es va parlar de pintures rupestres de la Cova d'Altamira i de dos jaciments també importants de Portugal i Valencia. Hi varen assistir unes cinquanta persones i la gent va gaudir d'una conferencia molt amena i en acabar el públic va ser molt participatiu fent diferents preguntes a la conferenciant. Tot va quedar amb alguns enigmes sense resoldre. Pintaven solsamènt els homes o be també les dones?

Sobre aquest art rupestre:

·        No sabem perquè ho feien
·        No entenem que representava
·        S'ha trencat el fil cultural que ens uneix a ells

L'equip de Terres del Marquesat

[Publicat: 08/07/2015]Versió imprimible

Modificat el  15/08/2015 13:14

Conferència sobre prehisòria a Alòs i recordant en Martí Galceran