Ets a:  Inici » News  » Cloenda estiu 2011

Cloenda estiu 2011


Us fem cinc cèntims de les dues darreres sortides culturals: el 17 d'agost a Alentorn i Baldomà i el 25 d'agost la cloenda a Os de Balaguer.

Visita cultural a Alentorn i Baldomà

El dimecres 17 d'agost de la ma del nostre expert i bon amic Ramon Canyelles , vàrem visitar l'ermita troglodita de Sant Salvador d'Alentorn, es allò que diem sempre la miràvem des-de la carretera però no trobàvem el moment d'anar-i, a valgut la pena esperar. En acabar ens presentarem a Alentorn, vàrem visitar l'església que te el mateix nom que l'ermita i després de donar un tomb pel poble i rebre l'explicació pertinent sobre el tema de forques i forcaries per part del nostre guia, ens vàrem dirigir a Baldomà visitant pel camí dos pedrons amb dos sant ets i dues tombes antropomorfes Oleordolanes, en arribar a Baldomà, vàrem degustar els vins de la zona, per ultima el mati anàrem a l'església de la assumpció on hi ha unes pintures d'ofrenes a la Mare de Deu del pintor Antoni Borrell i una campana d'obús de la guerra civil, tema aquest que domina a la perfecció el nostre guia.

Després de dinar ens acomiadarem fins els dia 25 , que efectuarem la cloenda.Cloenda d'estiu 2011 - Os de Balaguer 25 d'agost 


El passat dijous 25 d'agost , ens acomiadarem de les sortides culturals del estiu. Ens desplaçarem al bonic i pintoresc poble d'Os de Balaguer, on a les sis de la tarda ens esperava en Jaume León, tot un guia de luxe per aquesta ocasió, érem trenta-una persones vingudes de varis llocs de la Noguera.

De la ma d'en Jaume Leon ens endinsarem en el tema de les campanes, ja que aquest poble es pioner en les trobades de campaners. Vàrem visitar el forn on es fonen les campanes, que val la pena donar-hi una ullada,  ja que no ni ha cap mes en tota la província de Lleida.

Després com a primícia ens obriren la casa natal de Leandro Cristòfol escultor de gran prestigi i fill il·lustre d'aquest poble. No podia faltar la visita al castell on hi ha el museu de les campanes , improvisarem un concert organitzat per en Jaume León i dirigit per un music,  els visitants vàrem fer h allò que diuen tocar campanes això es el que consistia el concert.  En aquest lloc es poden contemplar algunes campanes curioses i un carilló, revistes i anuncis de diferents trobades de campaners.

Per finalitzar la tarda vàrem visitar la botiga de productes elaborats a la zona del Montsec, tots de tipo artesà. Ens varen obsequiar amb una revista de nom El Batall, una biografia de Leandro Cristòfol, escrita per Guillem Viladot i un altre llibre dit Arrullos de Mi Tierra escrit, pel germà marista  Antonio Peralba, fill també d'Os de Balaguer. No fa massa temps que també Xavier Mora , professor de matemàtiques de la UB i fill del poble veí d'Alberola va trobar la partida de naixement de Gaspar de Portolà i també explica en Jaume León que la besàvia d'en Messi, jugador del CF. Barcelona, era filla del agregat i des aparegut poble de Blancafort.

Per acabar el dia vàrem anar a sopar a una casa rural situada prop de Tartareu  anomenada Sant Josep del Moli, on vàrem sopar amb la tranquil·litat d'un petit oasis,  a les postres vàrem fer un brindis per acomiadar l'estiu i en Josep Roqué ens va delectar amb un audiovisual de les excursions i vivències viscudes amb las nostra gent.

Voldríem agrair la col·laboració d'en Jaume León i al ajuntament d'Os de Balaguer i fins al dissabte 24 de setembre que visitarem Balaguer la capital del Comtat d'Urgell.

Francesc Gessé

Terres del Marquesat

[Publicat: 01-09-2011]Versió imprimible

Modificat el  06/12/2011 18:16

Cloenda estiu 2011