Ets a:  Inici » News  » El Cap de Pont de Balaguer, 75 anys després

El Cap de Pont de Balaguer, 75 anys després


El passat dissabte 14 de setembre, ens varem acomiadar de les sortides culturals de les Terres del Marquesat, amb una sortida dedicada a la Memòria Històrica.
De la mà d'en Josep Pla de Balaguer (historiador i gran expert en temes de la Guerra Civil ) i aprofitant de que es el 75 aniversari dels fets del Cap de Pont de Balaguer, ens endinsarem en aquesta historia per la part sud.

Varem començar la visita a les 10h30, al poble de la Sentiu de Sió, on en Josep Pla va fer una petita introducció del tema i la ruta a seguir. Seguidament ens enlairarem a la nova ermita de la Mare de Deu de la Guardiola (la antiga fou destruïda per la Guerra Civil). Aquest lloc es d'una gran estratègia des de on podem contemplar tota la serralada del Mont-roig, Sant Jordi de Camarasa i el Merengue, això es la part Nord i a la part Sud, el Morinyol , la serralada de Bellmunt i l'entorn de Balaguer. Acte seguit varem agafar el camí asfaltat que va a Bellcaire d'Urgell, on varem visitar restes d'un niu de metralladores i ascendirem al cim paral·lel al Morinyol, des d'on contemplarem els pobles de Bellcaire, el Pedrís, Vallfogona i Balaguer, on encara hi ha restes de trinxeres i algun refugi bastant malmès. Tot el terreny esta molt transformat, ja que als anys seixanta del segle passat i varen plantar pins, en aquesta zona segons ens informa el Josep Pla hi van haver moltes baixes, ja que en un sol dia va canviar unes sis o set vegades de bàndol i van haver moltes mes baixes que al Merengue.

Al poble de Bellcaire, varem fer una breu parada a la Plaça de La Pau on hi ha un monument dedicat als caiguts. En sortir de Bellcaire i direcció a Balaguer ens desviarem al Pedrís on hi ha les restes de l'antiga ermita mig destruïda per la Guerra Civil i tocant la nova i una masia on encara es poden veure els efectes de l'artilleria a la façana .A la una del migdia érem a la centraleta del canal de Balaguer, on va ser l'últim punt mes distant de tot el recorregut i on en Josep Pla ens va explicar on eren les forces situades d'un bàndol i del altre.

Per finalitzar i situats als contorns de Vallfogona, varem gaudir de les explicacions d'aquest guiatge tant entusiasta dirigit per un expert com és en Josep Pla.

Després de dinar al Restaurant de Cal Farré, ens acomiadarem i ja varem comentar els nous reptes que ens depara l'any vinent, que farà 20 anys, que varem formar la nostra associació.

Francesc Gessé

Publicat: 26-09-2013Versió imprimible

Modificat el  27/12/2013 20:53

El Cap de Pont de Balaguer, 75 anys després