Ets a:  Inici » News  » Caminada des de Camarasa a l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa

Caminada des de Camarasa a l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa


El passat diumenge dia 4 de març de 2018 tal com estava previst, vàrem fer la sortida conjunta amb tres entitats CEB (Centre Excursionista  de Balaguer), Les Peülles del Montsec (Avellanes-Santalinya) i Terres del Marquesat.


La  trobada va ser a la bàscula municipal a les 8hs del matí, allí vàrem explicar tot el recorregut de la sortida que va consistir en fer el recorregut per cinc panells on s’explica tots els llocs emblemàtics on hi havia la carretera i ponts d’accessos a la Central hidroelèctrica de Camarasa, l’hospital i la cantina i els barracons on hi havia el personal de construcció allotjat. El Campament de l’Illa on hi havia l’estaf, composat per enginyers, tècnics i oficials tècnics qualificats.

Per finalitzar aquest circuit de panells informatius, vàrem acabar al núm. 5 on s’explica la construcció de la presa i la central on  vàrem comentar que la presa de Camarasa que ara fa 100 anys que s’estava construint en aquella època tenia 103 m d’altura i era la primera d’Europa durant quatre anys i la quarta del món.

Aquest recorregut que s’ha muntat amb motiu del centenari de la construcció de la central i la presa consta de 7 panells informatius. El núm. 1 parla de les transformacions a Camarasa; el núm. 2 de la construcció  d’infraestructures viàries , el núm.3 del Campament del Hospital (actualment l’Espai Orígen). El núm. 4 consta del campament de l’illa i  a continuació i on hi ha l’aiguabarreig tenim el panel núm. 5 on parla de la construcció de la presa i la Central de Camarasa.

Van quedar pendents de visitar els panells núm. 6 i 7. El primer està situat a la casa d’on hi havia el vigilant de la presa a 50m on hi ha l’indicador del camí que va a la cova del Tabac. Parla dels elements que hi ha a la presa, com poden ser les comportes, reixes i mecanismes de maniobra del pantà, l’últim està situat a la Baronia de Sant Oïsme on es parla del desaparegut poble d’Oroners, pont de Montclús, Moli de Montroig i altres coses.

Nosaltres, una vegada fetes totes les explicacions dels panells, vàrem continuar per la passarel·la metàl·lica que va al pont penjant i hi ha uns 150 m a ma dreta abans de creuar el pont. Ens enfilàrem pit amunt  pel camí de les torres i que passa pel feixar del Cinquet. Vàrem parar a esmorzar des d’on es divisa una panoràmica espectacular de la central i la presa on vàrem comentar tots els elements que es veuen molt be de d’aquest lloc.

Des d’aquí vàrem continuar elevant-nos fins a un planet on hi a ha les voltes del Cussó i des d’ on es veu una vista fenomenal de la cova del Tabac, el pont vell de Camarasa i una mica més endavant tot el Montroig, Sant Salvador, el poble i el riu.

Iniciàrem una baixada i pujada, per un sender estret i per últim continuant per aquest sender molt pronunciat vàrem fer cap al barranc del Canudell i fins al poble.

Érem 32 persones entre grans i petits vingudes des de Balaguer, Mollerussa, Avellanes i Camarasa i el recorregut total va ser d’11 km.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 06/03/2018]

 Versió imprimible

Modificat el  02/05/2018 23:04

Caminada des de Camarasa a l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa