Ets a:  Inici » News  » Article: visita a Calaf, Castell de Boixadors i geologia de Sant Pere Sallavinera

Article: visita a Calaf, Castell de Boixadors i geologia de Sant Pere Sallavinera


El passat diumenge dia 14 de juliol tal com estava previst en el programa teníem tres llocs de trobada per fer la sortida cultural a Calaf i el Castell de Boixadors: Cubells, Agramunt i Oficina de Turisme de Calaf.

A les 10h30 vàrem sortir acompanyats per una de les guies d’aquesta oficina i pujàrem pel carrer Sant Jaume, fins a la Plaça de l’ajuntament on hi ha 8 botigues antigues visitables. Vàrem començar per una bodega, una impremta, botigues de queviures on podíem contemplar el paper higiènic de l’elefant, llet condensada en botella de vidre, el famós sabó Lagarto, La quina Sant Clemente, el Flit o DDT (Dicloro Dimetil Tricloroetano), un insecticida potent i avui prohibit. També en altres botigues hi havia el Pelargon el primer substitut de la llet materna, el Pohscao i el Cola Cao. A les merceries botons antics de tot tipus i formes, estris de tot tipus com orinals de porcellana i aparells per donar lavatives. També hi havia una escola de la meva època on apareixia el crucifix, el dictador en un costat i en Jose Antonio a l’altre i pupitres, mapes i llibres de l’època i la clàssica estufa de llenya que eren responsables els propis alumnes d’anar a buscar la llenya, encendre i de recollir les cendres.

[Foto: Ramon I. Canyelles]

Continuàrem amb una visita al Castell on hi ha les ruïnes molt ben consolidades i des d’on la nostra guia va explicar breument la història de Calaf, on el nostre company en Josep  Ma Mata Perelló (catedràtic de Mineralogia de la UPC de Manresa) ens va explicar d’una manera ràpida i entenedora tot el sinclinal de l’entorn de Calaf.

Per acabar la visita a Calaf vàrem entrar a l’església del poble una barreja de gòtic i barroc, on destaquen unes pintures al altar major de desprès de la  última  Guerra Civil. Els patrons són Santa Calamanda i Sant Jaume. El campanar és un dels tres més alts de Catalunya, 54 metres. Ens acomiadàrem de la nostra bona guia i després d’un bon dinar a la Cuina del Mercat, ens vàrem dirigir al Castell de Boixadors (municipi de Sant Pere Sallavinera) on ens esperava el David, el guia del castell junt amb un regidor d’aquest poble). Aquest castell domina tot l’altiplà de Calaf i la resta de camins de pas. Es troba a l’extrem occidental de la serra de Castell Tallat (922m ), la qual emmarca, amb la serra de Rubió (837m ) al sud, el camí que comunicava la vall del Cardener amb la del Segre. Era per tant, un camí molt important en temps de conquesta. És una obra declarada Bé cultural d’interès nacional. El David ens va fer una introducció de la història d’aquest castell que situat a l’Anoia està tocant del Bages i La Segarra. Dins el recinte es troba l’església de Sant Pere de Boixadors que forma part del conjunt arquitectònic junt amb la torre de defensa. Desprès de donar un bon tomb per tot el recinte i tot explicat per en David un gran expert en el tema, ens va guiar a la nova església que esta oberta al culte i que va substituir a la del castell on hi ha una relíquia que no dic el què és, ja que es te que anar-hi.

Ens acomiadàrem del regidor de Sant Pere Sallavinera i d’en David un gran historiador del qual us deixo el mòbil de contacte 666 18 08 34 per si voleu fer una visita que no us deixarà indiferents.

Francesc Gessé.
Terres del Marquesat
[Publicat: 16/07/2019]

 Versió imprimible

Modificat el  28/08/2019 17:28

Article: visita a Calaf, Castell de Boixadors i geologia de Sant Pere Sallavinera