Ets a:  Inici » News  » Sortida Cultural a Bellmunt, Penelles i Castell del Remei

Sortida Cultural a Bellmunt, Penelles i Castell del Remei


El passat dissabte dia 17 de maig, a les 9h 30 estàvem tots reunits als Kipps d'Agramunt des de on varem agafar rumb a Preixens, Castellserà I Penelles, on varem començar la visita a les 10h 15 a la Plaça de la Bassa  on ens esperava el batlle Eloi Bergos i la regidora Montserrat Gomà.
Després de fer les presentacions respectives i sota el guiatge dels dos, varem donar un tomb per la població on vam veure els antics portals, la Font que data del 1896 i fou restaurada al agost de 1996 i acte seguit l'edifici on hi havia, l'antiga església de Sant Joan Baptista (segles XVI-XVII), en el seu interior hi ha una exposició de fotografies antigues de temes eclesiàstics  objectes com casulles, pendons i  de ritus funeraris i a la part nord del edifici una altra exposició d'eines del camp força interessant destacant una nevera de gel i una màquina per tallar-lo, també hi havia fotografies de les feines del camp, amb el segar i el batre, tot molt ben explicat i comentat per els dos guies d'excepció l'Eloi i la Montserrat que van estar encantadors (aquestes dues exposicions estaven muntades amb motiu de la Tercera Fira del Món Rural que va ser tot un èxit de públic assistent).

Passant pel davant del  portal del carrer de Dalt, de cop i volta ens trobarem davant de Cal Pereto on ens esperava la senyora Mercè Pereda, amb la porta oberta, només entrar,  no sabíem on mirar, uns ninots preciosos per tots costats,  vestits de blanc una calaixera d'època, diplomes de naixement, diferents vestits i detalls de la primera comunió, un llit de vímets i al fons amb una altra sala tots els estris del desaparegut ofici de carreter i tot ordenat. Ens acomiadarem de la senyora Mercè donant-li les gracies per la seva amabilitat d'obrir-nos les portes de casa seva i contemplar aquesta meravella.

Se'ns estava fent tard, però encara teníem temps per visitar la nova església dedicada a Sant Joan Baptista (segle XX, anys 60) en el seu interior i destaca una pica de batejar de pedra on hi ha la creu de l'Ordre del Temple, ja que aquest poble pertanyia al Comanador de Barbens, posteriorment va passar als  Hospitalers i també un fragment d'un retaule de pedra i algun altar procedent de l'antiga església, ens acomiadarem i varem prometre al batlle que l'any vinent visitaríem la IV Fira del Món Rural, que coincideix amb les Festes del Roser de Maig.

A les 12h 15 entravem a Bellmunt poble anomenat l'Espia de l' Urgell. Ens varem posar en contacte amb la senyora Maria Antonia Clèries i ens va obrir la porta de l'església parroquial que esta dedicada a Sant Josep, gòtico-renaixentista  del segle XVI amb façana clàssica. Té quatre capelles laterals dedicades a la Mare de Deu, a sant Bartomeu, a sant Llop i al Sant Crist.

Des de dalt del campanar es contempla al Sud el pla d'Urgell i pobles distints, al Nord, també es veu Cubells aturonat i a la llunyania el Pilar d'Almenara i Rocafinestres.

Ens acomiadarem de la senyora Maria Antonia amb gratitud per la seva amabilitat.

Per obrir la gana abans de dinar, varem decidir de visitar les trinxeres dels Tossals, amb els refugis  i tot molt ben indicat, s'ha fet un treball de recuperació perfecte i val la pena de fer-hi una visita comentada per explicar  a les generacions actuals i venidores, els desastre, que van patir els nostres padrins i pares, el drama de la Guerra Civil.

Havent dinat i sobre les quatre de la tarda, per finalitzar la visita, érem al Castell del Remei, lloc que pertany al Municipi de Penelles, on hi ha les bodegues que porta aquest nom. La visita va ser molt didàctica i va durar mes d'una hora llarga, ens varen explicar tota la historia antiga i actual i també tot el procés del vi  i tipus de raïm emprat en el procés, el mes destacat en ventes superant el cinquanta per cent es el Gotim Bru i últimament elaboren vins blancs de gran qualitat i acceptació.

Ens acomiadarem fent una tast de vi blanc  jove amb paladar afruitat de molt bona qualitat, alçarem les copes brindant tot dient, fins la propera sortida que serà el dissabte 7 de juny, que anirem al Solsonès concretament a la Vall d'Ora, Sant Pere de Graudescales i serra de Busa, un recorregut geològic històric a càrrec de Josep Mª Mata (doctor emèrit de mineralogia de la UPC  de Manresa) i Ramon Bernaus (catedràtic emèrit d'història).Versió imprimible

Modificat el  17/07/2014 20:42

Sortida Cultural a Bellmunt, Penelles i Castell del Remei