Ets a:  Inici » News  » Article darrera sortida

Article darrera sortida


Conferència sobre el canvi climàtic i Sortida geològica al Cinca baix i mitjà. El divendres dia, 15 d'octubre a les 19h i 30 m . Al casal de Camarasa va tenir lloc una interessant conferencia sobre el canvi climàtic a càrrec de en Josep Ma Mata UPC membre de la nostra associació. La presentació va corre a càrrec del alcalde de la localitat en Josep Vendrell, i varen assistir unes quaranta persones al final de la conferencia i va haver un diàleg obert entre el públic i el conferenciant.


El dissabte dia, 16 d'octubre. Ens desplaçarem al Cinca baix i mitja

A la localitat de Torrent de Cinca en Josep Ma Mata UPC ens va explicar l'important del carbó d'aquesta zona envers a la industrialització de Catalunya, vàrem beure dues torbes antigues relíquies de arqueologia industrial. Seguidament ens desplaçarem prop de Vallobar on hi ha uns penya-segats, situats a la Depressió Geològica del Ebre, dintre d'ella als sectors corresponents a la denominada Depressió Central.

Observació dels materials geològics del Oligocè, pels contorns de Xalamera, Vallobar, Alcolea de Cinca i Fraga.

A la població de Vallobar, lloc del aiguabarreig del Alcanadre amb el Cinca i varem contemplar el majestuós pont medieval sobre el riu Alcanadre un magnífic mirador, lloc emblemàtic d'aquesta població

Des del cim on hi ha emplaçada la ermita romànica de Santa Maria de Xalamera es un mirador excel·lent des d'on es poden veure les poblacions de Ontinyena, Bellve i Alcolea de Cinca.

En aquest lloc a uns cent metres de l'ermita hi ha un antic forn de calç on en Josep Ma Mata UPC ens va explicar el seu emplaçament i funcionament. Acte seguit i gràcies a la intervenció del nostre amic i col·laborador Manel Ma Carbonell ens endinsarem al interior de l'ermita on en Ramon Bernaus ens explica els detalls dels capitells i la construcció de l'ermita que anteriorment havia estat un monestir. En aquest mateix lloc i en record del desaparegut José Antonio Labordeta en Josep Mª Mata va recitar un poema en record a la seva memòria.

Abans de dinar i prop del poble d'Alcolea de Cinca visionarem unes formacions que en diuen Cantils en català penya-segats de formes erosionades i capricioses molt semblants a les formacions del Oest Americà. Per cert que fa uns quanta anys que per aquests contorns i van rodar una pel·lícula que es deia Villa Cabalga.

Desprès de dinar al poble de Xalamera ens acomiadarem fins al Divendres Sant del 2011, que emprendrem les nostres activitats entre tant confeccionarem tot el programa del any vinent, que serà variat com de costum ja os informarem quant estigui confeccionat. Fins aviat.

[Publicat: 24/10/2010]

 

Francesc Gessé

Terres del Marquesat

[publicat: 25/10/2010]Versió imprimible

Modificat el  09/01/2011 10:16

Article darrera sortida