Ets a:  Inici » News  » Article: Moià - Natura, història i geologia

Article: Moià - Natura, història i geologia


El passat dissabte dia 3 de juny varem anar a la Catalunya Central a la nova comarca que fa pocs   anys que es va erigí com a tal i que te com a comarques veïnes. El Bages, Osona, i el Vallès Oriental.
Forma un altiplà amb una altura sobre el nivell del mar que oscil·la  entre els 600 i els 900 m Tot i tenir una extensió relativament petita i estar envoltada de tres comarques ben caracteritzades com ho són el Bages, Osona i el Vallès Oriental, presenta una geografia pròpia ben precisa, una climatologia diferenciada una vegetació i uns ecosistemes particulars, una economia distintiva i diversificada, un patrimoni cultural original i desconegut a la vegada, una historia rica i intensa i una població amb personalitat pròpia que li ha donat des de fa anys, un interès turístic i cultural prou intersecant. Est`format per deu municipis: Calders, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, Castellcir, Castellterçol, Granera, Sant Quirze Safaja I Colluspina. El Moianès ocupa una superfície de 335, 19 km2.

Les dades de l'últim cens realitzat el 2014 afirmen que el Moianès té 13056 habitants censats.

Ales 11hs30 desprès d'esmorzar pel camí  arribàvem al pàrquing de la Cova del Toll que està situada uns 9km  des de Moya i s'hi va per la N-141. En arribar en aquest lloc ens esperava en  Josep Ma Mata Perelló (President del Geoparc de la Catalunya Central) i de la mà de  l'arqueòloga  Cristina  una gran professional  varem endinsar-nos a les entranyes de la Cova del Toll situada dins d'un escull coralí que la fa una  cova única i molt diferent d'altres formacions. És una cova viva hi ha formacions en plena activitat. Hi han fet varies excavacions i continuen excavant i si han localitzat algunes troballes importants. També ha sofert algunes inundacions, sobre tot en èpoques de gran pluviositat. Aquesta cova esta dins del Geoparc  Mundial Unesco de la Catalunya Central  i té una extensió de 1300 km2.

Varem sortir de la cova i donarem un tomb per tot el recinte exterior què és molt maco on hi ha la cova Teixonera i unes construccions que imiten les xoses del neolític i on hi ha un estany procedent del drenatge dels serrats que hi ha sobre la  Cova del Toll i altres cavitats.

Ales 14h30 estàvem dinant a l' Estany, població que dista uns 7 km des de Moià. Desprès d'un bon dinar i una mica de sobretaula varem donar un tomb per aquesta bonica població i a la sortida  el Dr. Josep Ma Mata Perelló ens va explicar  la Mina Nord de l'Estany. Es tracta de la boca de sortida del drenatge de l'antic estany.

En aquest  lloc, desprès de baixar fins a la sortida del túnel, es pot gaudir de la important obra d'enginyeria realitzada durant el segle XVIII, amb la finalitat de drenar i dessecar l'antic estany que va donar lloc al poble, ja que sembla que esdevenien les seves aigües estancades un important focus d'insalubritat. Alhora, això va permetre augmentar la zona de conreus.

Per acabar el dia, varem tornar a Moià on varem donar un tomb per l'exterior de l'església parroquial de Santa Maria amb façana d'estil  barroc i la Casa Museu de Rafael Casanova, tot això molt ben explicat per en Ramon Bernaus (Catedràtic del IES d'Agramunt)

Bé, si no hi ha cap més novetat ens veurem el dissabte dia 1 de juliol a Alòs de Balaguer on redescobrirem la sèquia de Sopena i el seu funcionament sostenible. Això serà sobre les 17h30 i a les 20h i dins  de les Setzenes Jornades de la Prehistòria a les Terres del Marquesat  podrem gaudir de la conferencia: "La casa a la prehistòria: història d'un èxit" a càrrec de: Dra. Ma Àngels Petit (Departament de  Prehistòria de la Universitat de Barcelona)

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 17/06/2017]

 Versió imprimible

Modificat el  04/08/2017 22:22

Article: Moià - Natura, història i geologia