Ets a:  Inici » News  » Resum cloenda d'estiu i darreres sortides culturals

Resum cloenda d'estiu i darreres sortides culturals


Tot seguit us fem cinc cèntims de la cloenda d'estiu del Marquesat que va tenir lloc al 25 d'agost i també les 2 darreres rutes culturals.

Eren les 7.30h del 13 d'agost quan varem emprendre la ruta del Pamano. Una vegada arribats a la cruïlla de la carretera de Sort amb Enviny, ens varem enfilar cap a la població d'Enviny on visitàrem una còpia d'un retaule, la versió original del qual es troba als EUA. Seguidament de la mà de mossèn Joan Escales varem gaudir de l'antiga rectoria amb la seva companyia, un lloc de pau i repòs.

Després ens ferem una fotografia de grup a l'antiga escola del poble, lloc de rodatge de la mini-serie de TV3 "Les veus del Pamano". D'aquí passarem a Pujal on hi ha el Museu de les Papallones, un dels més importants d'Europa. La directora del museu ens va fer la visita comentada i guiada. La ruta va continuar cap al Museu del Pastor de Llessuí i de retorn varem parar Altron, on varem escoltar les veus del riu Pamano i gaudir d'una visió "in situ".

Per acabar hi va haver una degustació de formatges a la Peça d'Altron, una formatgeria artesanal i familiar.


 

El dimecres dia 18 d'agost el tema va anar de bandolers. El nostre amic i col·laborador Ramon I. Canyelles ens va reunir al Pont d'Alentorn i des d'allí partirem a Vall Llebrera visitant les seves porxades, l'església i el mirador.

Vall Llebrerola va ser la següent destinació. Destaquem la petita església romànica llombarda dedicada a Sant Cerni, el forn de pa i la casa rural de Cal Pedrol, un conjunt monumental digne de ser visitat.

A continuació varem pujar fins a Montargull, visitant l'església nova de les mateixes característiques de la d'Artesa de Segre i també un antic bar casal on la senyora ens va mostrar un programa de festa major dels anys 40. Tot un luxe. Després de donar un tomb pel casc antic on hi ha les ruïnes de la vella església.

Per finalitzar varem pujar una mica més amunt fins a Sant Gil de Folquer, una ermita on la gent celebra la festa major. De retorn passant per la cruïlla de la carretera de Comiols a Pons en Ramon ens va explicar històries de bandolers relacionades amb l'antic hostal de Folquer.

Agraïm la col·laboració i simpatia de la gent de Vall Llebrera, Vall Llebrerola, Montargull i Folquer. Gràcies bons amics!


 

El dia 25 d'agost va tenir lloc la cloenda d'estiu, que enguany ha correspost a Camarasa. A les 17.30h partirem de la capella de Sant Isidre, situada a l'entrada de la carretera de Camarasa a Cubells.

En Josep Pla de Balaguer, investigador i historiador de la Guerra Civil ens va acompanyar fins al Merengue, lloc emblemàtic de la Guerra Civil, on va fer una explicació amena i planera. Hi va ser present el sr. alcalde de Camarasa, Josep Vendrell, que va obsequiar als presents amb el llibre "Els carrers de Camarasa" de la historiadora de Camarasa, Dolors Domingo.

Després de donar un tomb per l'espai recuperat de la memòria històrica, varem visitar un búnquer sota la Masia del Tecletes. Tot seguit, varem fer una parada breu al lloc on van afusellar els capellans de Camarasa.

Un cop presents al cementiri en Josep Pla va fer una explicació del monument dedicat als caiguts de la Lleva del Biberó, que cada 28 de maig hi efectuen una trobada els supervivents.

A la partida del camí de Sant Jordi varem visitar la tomba del soldat Joan Montserrat, un soldat republicà que va morir al 1938.

Una vegada al poble de Camarasa visitarem Cal Valls, que va ser seu del Comitè Local de la CNT durant la Guerra Civil. També el monument dedicat als Biberons que hi ha a la vora de l'església de Sant Miquel.

Després del magnífic sopar, la Pilar Clabera va entregar un diploma en agraïment per la seva col·laboració al Marquesat al nostre bon amic pintor, restaurador i home feliç Manel Mª Carbonell.

Per finalitzar en Josep Roqué ens va passar un power-point amb les sortides de l'estiu.

[publicat: 30/08/2010]Versió imprimible

Modificat el  21/09/2018 20:01

Resum cloenda d'estiu i darreres sortides culturals