Ets a:  Inici » News  » Articles de les darreres sortides culturals

Articles de les darreres sortides culturals


Us expliquem la ruta geològica per la Noguera i Alt Urgell i també la ruta cultural a Areny de Noguera i Santa Maria d'Alaó.

El passat dia 4 d'agost, ens endinsarem en el mon de la geologia, sota el guiatge de Josep Mª Mata UPC. Per començar el dia visitarem  la antiga i restaurada teuleria de Cubells, on es va du a terme un bon esmorzar de camp i acte seguit una petita xerrada sobre el funcionament d'aquesta instal·lació relíquia de l'arqueologia industrial.

En arribar a la gasolinera d'Artesa de Segre, vàrem efectuar la primera parada, per comentar la geologia on esta emplaçat el Castellot. Vàrem pujar al Sagrat Cor on es divisa un vertader llibre de geologia, el Montsec, Montmagastre, Sant Mamet i altres també podem contemplar una panoràmica espectacular d'Artesa on passa tot altiu el Canal d'Urgell.

La pròxima parada, el nou poble de Tiurana on en Josep Mª Mata situat a l'ermita de Soles, un mirador on ens explica les formacions de la Noguera i l'alt Urgell.

Les dues parades restants van ser pels voltants de Peramola on ens parla de conglomerats i de la mina de Bauxita de Sant Marc .Per finalitzar ens va comentar una falla situada prop del poble de Bellfort a la Baronia de Rialb.


La sortida del dia 10 d'Agost va girar als voltants del Alta Ribagorça concretament  al poble d'Areny. Començàrem la visita a la zona alta on hi ha restes de muralla de la població, la antiga església de Sant Martí destruïda i de la qual resta la portada molt malmesa al costat del castell, on hi ha tombes antropomorfes.

Sobre les 11 visitàrem el museu dels dinosaures on observarem la teoria del meteorit, també hi ha restes de dinosaures, trobats al jaciment Blasi al any 1997. Concretament d'Adrosaure un dinosaure herbívor que s'aguantava sobre dues potes i tenia una gran cua. També hi ha petjades vora la carretera N 260 que du a la vall d'Aran. També mereix una visita el centre d'interpretació de la Ribagorça.

Sobre les 4 de la tarda en dirigirem a la joia del romànic aragonès concretament a Santa Maria d'Alaó, declarada monument històric artístic nacional ens va impressionar l'entorn, els mosaics l'interior es una meravella .

Per últim el llogarret de Sant Orens, encimbellat a 1030 m on sembla que el temps sa aturat i on es respira aires purs i perfumats.

Publicat: 15 d'agost de 2010Versió imprimible

Modificat el  25/10/2010 00:39

Articles de les darreres sortides culturals