Ets a:  Inici » News  » Visita Cultural a Manresa: Museu de Geologia, la Cova de Sant Ignasi i la Manresa modernista

Visita Cultural a Manresa: Museu de Geologia, la Cova de Sant Ignasi i la Manresa modernista


El passat dissabte dia 30 d'abril, Terres del Marquesat varem posar rumb a Manresa, vàrem ajuntar entre grans i petits 25 persones, la majoria de Barcelona i la resta de Cubells , Camarasa, Marcovau i Vilanova de Meià.
L'excursió va començar a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) a les 10h amb puntualitat, on ens esperaven  el Dr. Josep Biosca (Professor i conservador de Paleontologia del Museu Valentí Masachs de la UPC de Manresa i del Geoparc de la Catalunya Central) i el Dr. Josep Mª Mata-Perelló (President del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central). De la mà d'ells dos ens van endinsar al món dels minerals, com s'extrauen, d'on venen i perquè serveixen. Nous minerals emprats  per les noves bateries  per mòbils, vehicles elèctrics, etc. És un museu molt didàctic on també podem trobar algunes peces de titani com poden ser pròtesis de genoll, plaques per ajuntar ossos en cas d'accident . A través d'un detector de radioactivitat podem saber quin dels minerals é més radioactiu. En Josep Biosca també ens va explicar la col·lecció de fòssils procedents de diferents llocs i també n'hi ha dels pobles del Marquesat.

En Josep Mª Mata també ens va explicar, junt amb Josep Biosca com funciona el Geoparc de la Catalunya Central i varen mostrar molt interès pel futur Geoparc del Montsec que estaria compartit per les comarques del Pallars i la Noguera.

Sobre les 12h vàrem agafar els vehicles i ens dirigirem a la Cova de Sant Ignasi, cap a l'entrada sud de Manresa, tocant del riu Cardener on hi ha el Pont Vell, romànic des d'on es veu la Seu gòtica  i tot pujant i quasi a l'altura  de la façana barroca de l'entrada a la cova es contemplen a la distancia les penyes de Montserrat, el santuari de la cova de Sant Ignasi on aquest Sant va passar 11 mesos (1522-1523) acollit a Manresa. Va venir des de la seva terra natal Loiola, cap a Jerusalem, va passar per Montserrat i va fer cap a Manresa. Varem visitar el convent on gaudirem d'un audiovisual i acte seguit ens dirigirem a la cova on el sant orava i per un passadís ens endinsarem a l'església on hi ha un altar barroc molt ben conservat.

Sobre les 14h vàrem anar a dinar i a les 16h30, vam donar un tomb pel passeig principal de Manresa on hi ha alguns edificis modernistes com casa Jorba, el Casino i l'Espai Manresa 1522 situat a l'antic convent de Sant Domènec, que actualment forma part del edifici del teatre  Conservatori. Per saber-ne més: www.vilaweb.cat/noticies/ampliacioel-nou-espai-manresa-1522-explica-com-era-la-ciutat-que-va-acollir-sant-ignasi-de-loiola-fa-cinc-segles/   i www.manresaturisme.cat.

El nostre agraïment a en Josep Biosca (conservador de Paleontologia del Museu i membre del Comitè Científic del Geoparc), a en Joaquim Sanz (conservador de Mineralogia del Museu i membre de la Comissió Técnica del Geoparc) i a la Pura Alfonso (directora del Museu) per les seves facilitats en obrir-nos el Museu de Geologia Valentí Masachs i la seu del Consell Científic del Geoparc de la Catalunya Central. Hem de donar les gracies especialment a Josep Biosca per l'organització d'aquesta visita i pel seu guiatge al llarg de la mateixa.

Francesc Gessé
Associació Cultural Terres del Marquesat
[Publicat: 04-05-16]Versió imprimible

Modificat el  13/08/2016 09:55

Visita Cultural a Manresa: Museu de Geologia, la Cova de Sant Ignasi i la Manresa modernista