Ets a:  Inici » News  » Visita cultural a les Borges Blanques

Visita cultural a les Borges Blanques


El passat Divendres Sant dia 30 de març ens vàrem retrobar tota la colla d'amics de Terres del Marquesat, per iniciar la primera sortida cultural que en aquest cas va ser a les Borges Blanques.
Ens vàrem concentrar tots a Agramunt a la parada dels Kipps, érem 20 persones vingudes de diferents llocs i des d'on a les 8h45 vàrem partir direcció Tornabous, Bellpuig, Arbeca i a les 10h en punt i tal com estava previst vàrem arribar a les Borges Blanques aparcant davant del Slavia a la zona del parc del Terrall.

Seguidament ens vàrem dirigir al ajuntament on la tècnica de turisme Montse Esteller ens esperava i de la seva mà ens va explicar i ensenyar tot l'edifici de l'ajuntament que havia estat el palau del Marques d'Olivart i ens va acomodar a la sala de plens on ens va explicar amb tot detall tot el patrimoni present i el que ha estat modificat o desaparegut i un anunci de tot el que veuríem durant tot el matí que ella ens va dedicar. Acte seguit en dirigírem a l'església d'estil neoclàssic dedicada a l'Assumpció de Maria. Destaquen en el seu interior les pintures de l'artista local Carme Benet. Continuàrem donant un tomb pels carres principals i vàrem fer una parada a la plaça porxada on destaquen algunes cases nobles dels segles XVII i XVIII entre ells l'Hostal Benet que havia estat seu de l'antic ajuntament.En arribar a l'Espai Macià en va rebre en Josep Segura (documentalista) i ens va fer una introducció a la planta baixa del que era aquest espai a continuació pujarem al primer pis on vàrem visionar un audiovisual que parlava de la vida de Francesc Macià i al finalitzar vam donar un tomb per tota l'exposició documental i de diferents objectes de la vida i obra d'aquest il·lustre personatge tan unit a la vida d'aquesta població. Ens acomiadàrem d'en Josep Segura i podíem estar ben bé una hora més ja que és un centre molt ben documentat i que val la pena fer-hi una visita.

Per acabar, tres plats forts: el Molí d'oli i refugi de Cal Gineret, un curiós molí on predominen els compartiments amb rajola vermella de d'alt a baix amb uns cubs de pedra i unes canelles que estan amb estudi  i que no se sap ben bé el perquè servien aquests elements. Va servir durant la Guerra Civil com a refugi i ara hi ha muntat un audiovisual impactant que explica detalls d'aquesta guerra al son d'un bombardeig que sembla autèntic, és espectacular.

Ja a la vora de les 13h15  vàrem visitar el Museu de Cal Pauet on en Josep Mª Anglès, propietari d'aquest antic moli reconvertit,  ens va transportar a la nostra infància on gaudirem dels famosos tebeos com el Capitan Trueno, una màquina de cine marca Ossa, un Biscuter, els apers i un pupitre d'escola primària amb la corresponent bata i moltes altres coses més,  que reflectien tota una època.

Ens acomiadàrem de la Montse Esteller  que ens va obsequiar amb una botelleta d'oli per assistent, obsequi de la Cooperativa la Borgenca S.C.C.L.

Desprès d'un bon dinar al restaurant Slavia, vàrem donar un tomb pel parc del Terrall que és la cirereta de Borges i lloc d'encontre on es pot gaudir de dos llacs molt macos on hi ha cignes i diferents ànecs i peixos. Allí ens vàrem fer una foto de grup a la premsa emblemàtica que hi ha en aquest parc.

La nostra Associació de les Terres del Marquesat agraïm la col·laboració de l'ajuntament de les Borges Blanques, en especial a Montse Esteller i també a en Josep Segura i Josep Mª Anglés.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 05/04/2018]Versió imprimible

Modificat el  29/05/2018 22:44

Visita cultural a les Borges Blanques