Ets a:  Inici » News  » Descoberta de Torà i l'Aguda

Descoberta de Torà i l'Aguda


El divendres Sant dia 18 d'Abril. Varem iniciar el tret de les sortides culturals i vam escollir el poble de Torà i l'Aguda (Alta Segarra).
En arribar a la plaça, on hi ha l'ajuntament, estava tot ple de parades d'artesania i productes de la terra i cada Divendres Sant fan aquesta fira. A la porta del consistori ens esperava el regidor de cultura i guia nostre, en Marius Codina, també ens va saludar l'alcaldessa Mercè Valls. Acte seguit, acompanyats per en Marius,  ens enfilarem carrers amunt passant per un dels portals principals, ens va explicar algunes cases on les llindes tenien inscripcions que segons ell deia eren de jueus conversos. Visitarem, un taller fusteria-Museu molt interessant.  Ens desviarem per un carrer que dona a una plaça dedicada a Jaume Coberó, historiador i cronista  molt estimat pel poble de Torà, en aquest lloc hi ha un mirador d'on es contempla aturonada, l'església de Santa Maria i el petit llogarret de l'Aguda i a la part de baix la riera de Llanera.

Ens enfilem a la plaça de l'església on esta replè de parades i donem una ullada, però el nostre objectiu es visitar la Parròquia de Sant Gil obra dels segles XVI-XVIII: façana amb la portalada renaixentista de gust plateresc i vestigis del mur de la primitiva església romànica, interior del temple amb volta gòtica d'estrella.

Torà te racons molt bonics amb un d'ells varem contemplar una finestra gòtica amb un entorn ple de plantes i flors. Acte seguit visitarem un Forn Museu del segle XVI on es pot contemplar tota mena d'estris i diferents formes de pans, uns trenta metres mes avall del carrer a mà esquerra i a mitja façana  d'una casa, hi ha un cap d'una figura de pedra incrustada en una petita cavitat de la paret, segons comentaris que hem sentit podia indicar que a l'edat mitjana era una casa de prostitució, en Marius va dir que es dubtós.

A continuació tot passejant visionarem el Pont de les Merites (segle XVII-XVIII) per on travessa la riera de Llanera, acte seguit, ens trobem davant les portes del Molí Museu de la Font o del Balaguer (segle XVIII): on d'una manera senzilla i molt cuidada es pot gaudir del que era un molí d'aquesta època i també hi ha una fassina que era una destil·leria d'aigua ardent,  amb els seus components,  tot un luxe que cal visitar.

Per acabar aquesta visita que podríem dir de menú degustació, ens varem fer la foto de grup a la Plaça de la Font on hi ha els rentadors i la Font. Aquí ens acomiadarem d'en Marius Codina que com a guia li atorguem un deu, ell ens va invitar al pessebre d'Ardevol, ja que ell es el fundador d'aquesta entitat, alguns de nosaltres l'hem vist i és molt maco.

Havent dinat en Josep Roqué des d'uns dos quilometres de la població direcció a Ivorra i a dalt d'un turó, on hi ha unes restes d'una fortalesa andalusina, en explica una petita lliçó de geologia dels guixos de la formació Barbastro i també va explicar un mineral que es troba en aquesta zona anomenat estroncianita que té forma de cristalls.

Per acabar de rematar la tarda, varem pujar a l'Aguda de Torà on en Ramon Bernaus ens va endinsar en la historia i una breu explicació de l'església romànica de Santa Maria des d'on es contempla una panoràmica espectacular del poble de Torà i els camps d'ordi i les serres que l'envolten.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat

Publicat: 27-04-2014 Versió imprimible

Modificat el  22/05/2014 16:17

Descoberta de Torà i l'Aguda