Ets a:  Inici » News  » Sortida cultural a Tàrrega

Sortida cultural a Tàrrega


El passat dia 14 d'abril, Divendres Sant, varem fer la segona sortida cultural de Terres del Marquesat amb un programa molt complert i ambiciós: la visita cultural a la ciutat de Tàrrega la capital  d'Urgell.

Varem sortir amb puntualitat a les 9h des de Cubells, a les 9h 15 varem fer una parada ràpida a la gasolinera de Kipps d'Agramunt, i a les 10h en punt, arribàvem al pàrquing del Museu de Cal Trepat on ens i varem arreplegar 22 persones. De la mà de la guia Olga Dalmau ens varem endinsar en la historia d'una industria que va incorporar a través de les seves màquines segadores i garbelladores , una reforma important del camp, tot això o varem gaudir amb un audiovisual i també la visita a les oficines que estaven tal com van quedar al moment de tancar aquesta industria, que al no modernitzar-se a temps va quedar obsoleta i va tancar als anys 1980. Continuant amb la visita, un altre audiovisual ens va fer l' introducció de la construcció de les matrius i motlles per la fundició i construcció de les peces que componien aquestes maquines de segar i garbellar i també l'embarrat que era el que feia funcionar torns, maquines de foradar, moles i altres coses. Per acabar varem fer un toc de sirena que era la que avisava de l'hora de plegar i començar el treball.Sobre les 11h30 varem arribar al Museu Comarcal on de la mà de l'arqueòloga Anna Clotet, varem fer la visita comentada a la part baixa que esta dedicada majorment al Call  de la Jueria de Tàrrega una de les mes importants de Lleida, on Anna Clotet ens va explicar com vivien les comunitats, cristiana, jueva i musulmana i la massacra que va sofrir la comunitat jueva. Desprès varem donar un tomb per lliure a les altres sales del museu on hi ha la part arqueològica, costumista i exposició de pintura de pintors targarins i altres.

Desprès varem dinar al Hostal del Carme, un establiment emblemàtic de Tàrrega, que conserva un bon nivell. El nostre company Ramon Bernaus  (Llicenciat amb Història) ens va explicar per fora, la façana gòtica de la Cristalleria Mateu, el Palau dels Marquesos de la Floresta, un edifici del segle XIII amb la façana d'estil romànic civil català. Desprès entràrem a l'església de Santa Maria de l'Alba on varem admirar les boniques pintures al fresc elaborades per Josep Minguell. Continuarem per la Tàrrega modernista, amb la façana de la Casa Càrcer-Sobies  que te alguns elements historicistes de gust mudèjar i varem acabar a la Casa d'Enric de Càrcer anomenada Cal Maimó, l'estructura, recorda l'estil barceloní de Josep Puig i Cadafalch.

Sobre les 6h de la tarda, donàrem per finalitzada l'excursió i ens acomiadàrem fins la pròxima sortida que serà els dies 26, 27 i 28 de maig on farem el 3er Aplec de la Geologia de les Terres de Ponent (dins de la Setmana de Geoparcs Mundial de la Unesco) que tindrà lloc al poble de Vilanova de Meià.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 19-04-2017]Versió imprimible

Modificat el  17/06/2017 14:15

Sortida cultural a Tàrrega