Ets a:  Inici » News  » Article de la sortida cultural a Torrebesses

Article de la sortida cultural a Torrebesses


El passat dia 3 d’abril, Divendres Sant, varem desplaçar-nos al poble de Torrebesses, lloc on hi ha el Centre d’Interpretació de les Construccions amb Pedra Seca.
De la mà de l’historiador i guia Oriol Regué, varem visitar uns Aljubs propers al poble, que tenen unes formes còniques falses ja que estan acabades amb dos pedres planes que tanquen la bovada, construïda amb pedra seca sense cap tipus de ciment ni cap matèria, sinó pedra. Acte seguit varem visitar la pedrera d’on s’extreia la pedra per construir les cases del poble, cabanes de volta i aljubs. En Josep Roqué ens va explicar el perquè i quant es va produir aquest fet geològic. A continuació l’Oriol Regué ens va explicar una pinzellada d’història del poble des d’aquest lloc que té una vista privilegiada. Acte seguit pujarem a l’ermita del poble d’estil gòtic, dedicada a Sant Roc i per acabar, varem anar al poble on visitàrem l’església romànica del segle XII dedicada a Sant Salvador i on destaca un retaule de pedra policromada del segle XIV dedicada a la vida de Sant Joan, obra de la Escola de Lleida. Continuarem visitant els baixos del Centre d’Interpretació, on hi ha un petit museuet dedicat als estris de treball de la pedra, un estable i uns trulls.

 Per acomiadar-nos varem donar un tomb ràpid pels carrers on hi ha casa Gort, un casal del segle XIV gòtic renaixentista,  preciós i per últim el nostre guia ens va explicar l’historia de l’església nova que data del segle XIX  i és una obra inacabada, ja que a causa del fred i les males collites el batlle d’aquell temps que es deia Tomàs Ballesté es va arruïnar i no va acabar l’obra i així es va quedar. Avui hi ha una plaça dedicada aquest batlle on al estiu es la plaça del ball per la Festa Major.

La nostra entitat vol donar les gracies a l’Oriol Regué per la seva aportació documental per l’edició del dossier que varem donar a la nostra gent.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat

 Versió imprimible

Modificat el  09/08/2015 22:30

Article de la sortida cultural a Torrebesses