Ets a:  Inici » News  » Article sortida cultural a Montgai i Butsènit

Article sortida cultural a Montgai i Butsènit


El passat dissabte dia 17 de setembre varem anar de visita cultural a Montgai i Butsènit. Ens varem moure pel que a la seva època havia estat el Marquesat i que al començament el formaven el pobles de Camarasa, Cubells i Montgai, però això és història passada.
A les 10hs érem a la Plaça de l'ajuntament de Montgai  on ens va rebre en Jaume Gilabert, batlle d'aquesta localitat i de la seva mà varem visitar una sala d'exposició del sabó on ell ens va explicar tot el procés de com va néixer la Fira del Sabó, que fan cada any i que cada vegada te mes èxit. En acabar ens varem fer la foto de grup  i ens varem acomiadar, ja que tenia una reunió.

 Varem continuar amb en Vicent Ribalta què és el campaner del poble i ens va obrir  l'església dedicada a l'Assumpció i que en Ramon Bernaus el nostre historiador ens va explicar amb tot detall. Sortírem de l'església i en front hi ha Lo Carreró que es un conjunt de cases del casc antic amb ruïnes consolidades, però que val  la pena d'entrar-hi, on es  pot copsar com era la vida en aquella època . Destaca un celler excavat a la roca i un trull i l'accés a la casa més important fet amb lloses de pedra de gran tamany i aguantades totes amb suports de pedra, una obra poc vista a les nostres contrades.

Sortint d'aquest lloc i continuant pel mateix carrer uns metres més avall a mà dreta hi ha les restes del que havia estat el castell de Montagi, que actualment és una casa on es veuen restes de la muralla.

Per acabar la visita matinal a Montgai, varem tornar a l'edifici de l'antic ajuntament on hi ha una exposició dels 50 anys d'història del moto cros, amb molta documentació ja que al circuit del Cluet si han celebrat campionats d'Espanya , Europa i del Món. Aquest circuit va ser un referent important en la època dels anys 70-80 del segle passat.

Amb els vehicles, sortírem direcció a Butsènit i varem aparcar directament vora la casa del nostre bon amic Alexandre Tugues, un bon paleta i millor artista ja que fa uns vuit anys que es va jubilar i es va dedicar a construir cases, castells i masies amb miniatura, res a envejar a les de Catalunya Miniatura. Te el mèrit de que ell mateix es confecciona els motlles, blocs de pedra, lloses, teules i tot a escala, algunes cases tenen llum interior i la reproducció de l'església de l'Assumpció de Butsènt, te campanes miniatura i es poden tocar a través d'una corda del campanar. També destaca l'església de Sant Climent de Taüll, la Masia del Barça, els castells de Montsonís i Castell Meià i moltes altres. A l'exterior hi ha un pont medieval, el Pilar d'Almenara, una font especial i una casa que és la bústia de correus, el primer treball que va fer. Ens acomiadarem i varem donar un tomb pel poble, desprès de visitar l'església de l'Assumpció i dos dels portals d'entrada a la població.

Retornàrem a dinar al restaurant Cal Delme de Montgai. Havent dinat, de la mà de la regidora de l'ajuntament Marta Salse, varem passejar per l'entorn natural del riu Sió, on ens va explicar diverses rutes i també el tipus de vegetació de la vora del riu i els diferents arbres. També hi ha un lloc on es divisa molt bé el campanar de l'església. Ens acomiadaren de la regidora i aquesta seria l'ultima excursió del any, però en farem una de conjunta amb el CEB ( Centre Excursionista de Balaguer) i  Les Peülles del Montsec , que serà una caminada circular des d'Alberola a Montessor amb un  recorregut de 9km.  La sortida serà el dia 2 d'octubre des de Camarasa a les 7h 45, on ens trobarem amb les altres entitats a les 8h30 a Alberola

Ànims i tots a caminar que és molt saludable.

La Associació Cultural Terres del Marquesat donem les gracies a Jaume Gilabert, Jaume Esteve, Marta Salse, Vicent Ribalta I Alexandre Tugues, per la seva col·laboració i ajuda en la visita cultural que varem fer als seus pobles.

Francesc Gessé en nom del equip de Terres del Marquesat
[Publicat: 19/09/2016]Versió imprimible

Modificat el  26/12/2016 01:09

Article sortida cultural a Montgai i Butsènit