Ets a:  Inici » News  » Article del II Aplec de Geologia de les Terres de Lleida i Pirineus

Article del II Aplec de Geologia de les Terres de Lleida i Pirineus


El cap de setmana  del 19, 20 i 21 de juny es va celebrar a Vilanova de Meià el “II Aplec de Geologia de les terres de Lleida i dels Pirineus”, organitzat per l’Associació Cultural “Terres del Marquesat” i l’Ajuntament de Vilanova de Meià, amb la direcció científica del Dr. Josep M Mata-Perelló.

Les conferències es van realitzar a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, amb l’assistència entre totes les activitats d’uns vuitanta participants.

Els actes van començar  el divendres 19 a les 6 de la tarda, amb la inauguració de la vitrina de minerals al Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, feta amb aportacions del Museu d’Arenys de Mar, del Museu de Geologia “Valentí Masachs” i de Francisco Bravo  Bastida.  En la seva intervenció el Dr. Mata-Perelló va manifestar la voluntat de convertir aquest Centre en el lloc de referència mineralògic de les terres de ponent. Les ponències les va iniciar el mateix Dr. Mata, parlant del “patrimoni miner de les terres de Lleida i dels Pirineus”. Tot seguit el Sr. Guillem Puras va presentar el “Projecte GEOPARC CONCA DE TREMP - MONTSEC”, que té el suport de l’Ajuntament de Vilanova i de l’Associació de les “Terres del Marquesat”. Després el Sr. Joan Escuer va presentar la ponència “Reptes geològics d’una Catalunya de futur”. Va cloure la jornada el Dr. Josep Roqué i Buscató amb la interessant ponència “La geologia dels voltants de Vilanova de Meià”.

La segona jornada (dissabte 20 de juny) va començar de bon matí amb una sortida de camp dirigida pel Dr. Josep Roqué i Ramon Bernaus, descobrint el ric patrimoni arqueològic i miner de Vilanova: l’antiga mina de conducció d’aigua a la població, la gravera, la pedrera i el forn de calç del Riu Merler; el Túnel de la Font de l’Hedra que formava part de la mina de lignits de Barmó, i els espectaculars rentadors de carbó (“Lavaderos”) de l’antiga mina del Reguer del Montsec al barranc de Paús. Les intervencions de la tarda les va començar la Sra. Irene Borda Llordés amb la ponència “Gel i neu d’ahir i d’avui”. Va continuar l’arqueòleg de l’UAB amb la conferència “La producció de sal a l’època prehistòrica (Gerri de la sal)”. Va continuar el paleontòleg de l’IEI el Sr, Antoni Lacasa amb la conferència “Els orígens del Montsec”. Tot seguit la Sra. Montserrat Ubach i Tarrés va exposar el tema ”Les coves i els avencs del Montsec”. Dintre del mateix context, el Sr. Jordi Yherla va presentar i comentar un notable documental sobre l’exploració del Forat de l’or al congost dels Terradets. El Dr. Mata-Perelló va exposar la ponència “Paisatges geològics dels Pirineus occidentals”. Seguidament el Sr. Ramon Bernaus i Santacreu va desenvolupar la conferència que posava el contrapunt als temes geològics, “ El romànic i el gòtic a la Coma de Meià”, centrat en l’església parroquial de Sant Salvador, declarada bé d’interès cultural nacional (1984) i recentment restaurada. L’última intervenció fou de Ramon I. Canyelles “El Montsec, un cel de privilegi”. Les activitats de la jornada es van cloure a les 11 de la nit a la torre del castell de Vilanova, on el Sr. Canyelles va conduir una interessant observació d’estels.

La tercera jornada (diumenge 21 de juny), s’inicià a les 9 del matí i fou una sortida de camp conduïda pel Dr. Mata-Perelló: “Recorregut de recerca geològica i mineralògica a l’entorn de la serra del Montsec: Vilanova de Meià, Santa Maria de Meià, el coll d’Orenga, Peralba, Figuerola de Meià, Fontllonga, el Doll, congost dels Terradetss, font de les Bagasses, Llimiana, la vall de Barcedana, Matassolana, l’Hostal Roig, el Pas Nou i Vilanova de Meià”. Va tenir una durada de cinc hores amb múltiples parades per conèixer sobre el terreny la serra del Montsec de Meià i el seu entorn. La jornada es va cloure amb un dinar de germanor al restaurant Racó del Montsec. Cal destacar l’alt nivell acadèmic de les jornades, la gran participació de públic en les ponències i les sortides de camp, i la logística facilitada per l’Ajuntament de Vilanova, especialment per la intervenció de la Sra. Iolanda Massanés, omnipresent en tots els detalls de la trobada. Confiem que aquestes activitats puguin tenir continuïtat amb tant d’èxit.

Associació Cultural Terres del Marquesat.
[Publicat: 27-06-2015]

            

 Versió imprimible

Modificat el  15/08/2015 13:13

Article del II Aplec de Geologia de les Terres de Lleida i Pirineus