Ets a:  Inici » News  » Alòs: Font de l’Espadella, estret del Mu

Alòs: Font de l’Espadella, estret del Mu


El passat dissabte dia 2 de juliol, com cada any ens varem dirigir Alòs de Balaguer. Vam sortir amb puntualitat a les 17h des de la capella de Sant Isidre de Camarasa i el lloc de trobada com sempre era a les 17h 30, al pont d’entrada d’Alòs per la carretera de Rubió
i quina va ser la nostra sorpresa que va resultar que varem fer un ple, ja que érem més de trenta persones, vingudes de Tàrrega, Artesa de Segre, Agramunt, Vilanova de Meià, Baldomà, Barcelona, Cubells i Camarasa, també hi havia tres nens. Com cada any també ens va acompanyar a fer la ruta, en Lluís Soldevila, batlle del poble amic i col·laborador de la nostra associació. Amb els vehicles varem emprendre el camí del Solà i varem fer la primera parada geològica a l’àrea de l’Espadella, on el nostre expert en geologia en Josep Roqué, ens va endinsar i donar a conèixer els diferents tipus de roques i els fòssils que formen les calcaries amb Alveolines. Continuant 1 km aigües avall, varem fer la segona parada geològica on el nostre expert ens va explicar la formació d’una terrassa fluvial. Per acabar 1 km mes avall on s’acaba el camí per vehicles hi ha un lloc per girar on varem aparcar i caminant menys de 10 minuts varem passar per la passarel·la de l’estret del Mu on la nostra gent va contemplar la bellesa d’aquest indret únic de la zona on jo vaig explicar l’època de quant la gent d’Alòs, baixaven per aquest camí que ells deien dels Dos Rius a treballar en la construcció de la central de Camarasa, aquesta gent el dia que plovia no cobraven cap salari i tenien 7 km d’anar i 7 de tornar. Aquí varem donar per finalitzada la ruta.

Quinzenes Jornades de la Prehistòria a les Terres del Marquesat

Conferència: Sobre dolmens i menhirs. Entre la llegenda i la realitat
A càrrec de: Dra. Ma Àngels Petit  (Departament de prehistòria de la UB)

A les 20hs varem assistir a la magistral conferencia que ens va oferir la Dra. Ma Àngels Petit, ens va endinsar i explicar tota la quantitat de dolmens i menhirs de tota la Península Iberica, França i Anglaterra i que segurament eren molts més dels que hi ha inventariats. També va parlar de la cristianització d’aquets monuments i la profanació. Algunes llegendes màgiques i ritus al entorn d’aquests monuments i també dels falsos dolmens i menhirs que acostumen posar en rotondes d’entrades de població i també va parlar d’arquitectura d’imitació d’aquests monuments. Va parlar molt com un monument de referència de Stonehenge, com sempre fa ella tot molt ben explicat d’una manera planera i simpàtica. A la conferencia i van assistir unes cinquanta persones, entre gent del poble i els nostres.

Francesc Gessé
Terres del Marquesat
[Publicat: 03/07/2016]

 Versió imprimible

Modificat el  27/08/2016 09:38

Alòs: Font de l’Espadella, estret del Mu