Ets a:  Inici » News  » Crònica de la sortida cultural a Albesa

Crònica de la sortida cultural a Albesa


El divendres Sant va ser el tret de sortida de les rutes del marquesat. Desafiant al temps ens vàrem desplaçar al poble d'Albesa. A les 10 hores ens esperaven a l'ajuntament en Toni Balasc, batlle de la localitat, i Lluis Marí l'arqueòleg responsable de les excavacions de la Vila romana del Romeral. Després d'una introducció de la historia de la vila per part del batlle, l'arqueòleg abans mencionat ens introduí en tot el procés de la historia de l'excavació, els seus magnífics mosaics , la Medusa, peça emblemàtica d'aquesta localitat i tot el treball dut a terme que es molt i continua sense interrupció.

Ales 11 hores i plovent ens aproparem a la Vila romana del Romeral, desplegarem els paraigües i vàrem donar un tomb per la vila escoltant els comentaris in situ de en Lluis Marí.

Continuant amb la pluja, tornarem a la població on a l'església de Nostra Senyora de L'Assumpció ens esperava  el mossèn Josep Mª Tarragó, per explicar-nos la restauració i historia del retaule de pedra policromada del segle XIV , construït pel Mestre d'Albesa  del qual no sen sap el nom . Aquest retaule junt amb els dos d'Alòs de Balaguer i el de Castelló de Farfanya son de l'escola de Lleida i val la pena visitar-los, ja que tots son a la comarca de la Noguera.

Desprès de dinar al restaurant , tocant al camp de futbol de la localitat. Passant de llarg el poble de la Portella, vàrem posar rumb a l'aeroport d'Alguaire on visitarem les instal·lacions i desprès de prendre un cafetó a la cafeteria ens vàrem acomiadar anunciant la propera sortida que tindrà lloc el 21 de Maig i serà a La Granadella on visitarem una gravera subterrània i  dos museus, l'antic moli  i una farinera, l'església barroca anomenada la catedral de les Garrigues i altres coses interesants. En aquesta ocasió ens acompanyarà l'historiador local en Francesc Xavier Martí Freixenet, expert coneixedor del municipi i els seus contorns.

               
Francesc Gessé
Associació Cultural Terres del Marquesat
www.marquesat.netVersió imprimible

Modificat el  31/05/2011 23:25

Crònica de la sortida cultural a Albesa