Ets a:  Inici » News  » Article de la Sortida a Abella de la Conca

Article de la Sortida a Abella de la Conca


El dimecres dia 5 d'agost, a les 20h, a la sala d'actes de l'ajuntament de Vilanova de Meià va tindre lloc una interessant conferencia a càrrec del Dr. Josep Mª Mata-Perelló (Dr. Magister Honoris Causa de la Universitat Politècnica de Manresa) amb el títol de La Geologia i el Paisatge de la Noguera i el Pallars: territoris del futur Geoparc de la Conca de Tremp i del Montsec.
Prèviament es va dur a terme una visita al Museu de Fòssils i Minerals,on se n'han incorporat de nous. A la conferencia hi varen assistir unes trenta persones. L'endemà es va fer una sortida al Pallars i L'alt Urgell.


Del Pallars Jussà a l'Alt Urgell, passant per Boixols i Gavarra

La sortida guiada va ser a càrrec del Dr. Josep Mª Mata-Perelló i d'en Ramon Bernaus (Catedràtic emèrit d'Història del  IES d'Agramunt). Ens varem trobar a les 9h a l'Alt de Comiols on el Dr.Josep Mª Mata-Perelló des d'aquest mirador ens va explicar la geologia de la conca d'Isona, també varem fer una parada a Benavent de la Conca, poble situat als peus dels conglomerats on el cingle més gros es diu el Roc de Benavent. Passat el poble de Biscarri, varem fer una parada per veure unes capes de carbó. Passarem de llarg Isona i varem pujar al poble d'Abella de la Conca, on varem travessar-lo fins en vistes del Foradot, nom que rep un estret per on passa el riu d'Abella i també  es veu un encavalcament sobre el mantell del Montsec. També donarem un tomb per la perifèria de l'església romànica de Sant Esteve i acte seguit, varem agafar la carretera de Coll de Nargó, passat el coll de la Faidella varem contemplar el poble d'Abella de la Conca i el Foradot amb una ampla perspectiva. Desprès d'una parada breu al poble de Bóixols, continuarem direcció a Gavarra i poc abans d'arribar a la població varem veure el famós pitó de Montmagastre des de la distancia. El poble de Gavarra esta molt ben arreglat amb teulades de llosa i l'església romànica  de  Sant Cerni o Sant Sadurní, segle XI de construcció amb campanar rodó com el de l'església de Santa Coloma d'Andorra. En Ramon Bernaus ens va explicar  els detalls del retaule barroc que hi ha a l'altar major i també aquesta construcció singular de forma rodona de la torre del campanar. Donem les gracies a la sra. Agustina de Casa Gabandé que ens va obrir l'església i ens acompanya en tot moment.

Fins a la propera que serà el dimarts dia 11 que anirem a la Vall Ferrera.

[Publicat: 09-08-2015]

 Versió imprimible

Modificat el  30/09/2015 20:45

Article de la Sortida a Abella de la Conca